НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

РУБРИКАТОР

Вінницький прокурор «закривав очі» на побиття затриманих правоохоронцями

24.11.2022

Вінницький прокурор Віталій Серветник не повідомив обласне керівництво про результати розгляду 48 повідомлень про виявлення тілесних ушкоджень в затриманих осіб при їх прибутті до СІЗО. Про це редакції 368.media стало відомо з рішення КДКП.Зазначається, до Вінницької окружної прокуратури упродовж січня-квітня  надійшло 52 повідомлення про виявлені тілесні ушкодження в затриманих осіб за результатами їх медичного огляду, проведення перевірки за якими доручено прокурору Віталію Серветнику.

Лише у чотирьох випадках про результати перевірки щодо отримання вказаних тілесних ушкоджень повідомлено Вінницьку обласну прокуратуру. Водночас ним не було надано результати перевірки у 48 випадках.

При цьому, 41 особу він особисто не опитував, адже у зазначені дні він ізолятор не відвідував. Натомість він передав бланки пояснень, надруковані на його ім’я, для їх заповнення та написання пояснень щодо обставин отримання тілесних ушкоджень.

Водночас Віталій Серветник пояснив, що він не завжди відмічався в журналі перевіряючих, оскільки жоден нормативний акт не ставить вимоги здійснювати в ньому запис прокурором під час відвідування слідчого ізолятора. Враховуючи зауваження, висловлені керівництвом окружної прокуратури під час службової перевірки, надалі він почав здійснювати записи в журналі перевіряючих.

Також він зазначив, що вказані бланки надавалися затриманим особам виключно для власноручного, за їх бажанням написання ними пояснень у довільній формі у зручний для них час та перевірялись ним особисто у спілкуванні із затриманими особами з метою більш повної перевірки та об’єктивності.

На переконання комісії за результатами розгляду матеріалів справи, Віталій Серветник безпідставно фактично делегував свої повноваження та доручив опитування осіб за фактами виявлення тілесних ушкоджень працівникам слідчого ізолятору, фактично переклавши на них свої обов’язки щодо проведення перевірки. При цьому, з метою приховування факту відібрання таких пояснень співробітниками ізолятору, а не прокурором, Віталій Серветник надав бланки пояснень, згідно з якими створив враження особистої присутності в приміщенні слідчого ізолятору.

Відповідний орган, що здійснює дисциплінарне провадження покарав Віталія Серветника дисциплінарним стягненням у виді догани.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"