НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

РУБРИКАТОР

Військового прокурора Кулика ніяк не почнуть судити

02.02.2017

Справа військового прокурора Костянтина Кулика – безпрецедентний судовий процес із незаконного збагачення прокурора сил АТО – може затягнутися. Так вважає обвинувачення.

Сьогоднішне засідання тривало кілька хвилин, оскільки суд узяв самовідвід. Як під час антитерористичної операції можна заробити на елітну квартиру і дороге паркомісце – цим питанням НАБУ зацікавилося майже рік тому. Військовому прокуророві загрожує до п’яти років ув’язнення. Нині ж він і далі ходить на роботу та на судові засідання у Голосіївському суді.

Інтерв’ю Кулик не дає. У суді з’являється у штатському і у супроводженні незнайомців та трьох адвокатів. Ті кажуть, що наполягатимуть, аби процес був закритим. І також відмовляються коментувати.

У прокурора та його родини щонайменше три квартири в елітних будинках, дорогі машини і паркомісця. Але обвинувачення стосується лише того майна, яке він купив за останні два роки. Адже стаття щодо відповідальності за незаконне збагачення з’явилася у кримінальному кодексі у 2015 році.

“Незаконне збагачення там на 2,8 млн грн – це вартість квартири і паркомісця. У них взагалі лінія захисту, що “я не я, хата не моя”, тобто я нічого не знаю”, – розповідає прокурор.

Квартира, за яку судять Кулика, зареєстрована на його колишню співмешканку, 29-річну Ірину Німець. Її батько, простий сільський фермер, ще рік тому розповідав ТСН, що донька всього досягла сама.

Справа військового прокурора – безпрецедентний судовий процес із незаконного збагачення прокурора сил АТО може затягнутися. Так вважають обвинувачення. Як під час антитерористичної операції можна заробити на елітну квартиру і дороге паркомісце – цим питанням НАБУ зацікавилося майже рік тому. Сьогоднішнє засідання тривало кілька хвилин, суд взяв самовідвід.

Це майно під арештом, але тут і досі працює ательє з пошиву одягу, яке відкрила екс-коханка прокурора.

В іншій багатоповерхівці військовий прокурор і його мама всередині 2014-го купили ще дві квартири, загальною площею понад 300 квадратів, та паркомісце. Воно теж фігурує у справі. Раніше Кулик казав, що все це подарунок.

“Вони мені інкримінують ті об’єкти, які купувалися матір’ю і Німець. Вони мені не інкримінують, що я придбав”, – говорив підозрюваний.

Звідки майно – тепер це питання Кулика взагалі дратує: “Ви займаєтеся провокацією! Ось ці два канали займаються провокацією. Я вам відмовляюся давати коментарі”.

Заможну матір прокурора ще ніхто не бачив, від свідчень вона відмовила навіть слідчим. Живе Світлана Кулик у селі під Харковом. Удома ТСН її не застає. Сусіди дивуються, що живуть поруч з заможною людиною.

Сторона обвинувачення справу прокурора передала у суд ще восени. Втім, перше засідання закривають, щойно відкривши. Виявляється, комп’ютер обрав колегію суддів, які не можуть Кулика судити. У них не вистачає 5-річного стажу.

Тепер мають визначити новий склад суду. Коли поновиться процес, прокурори і захисники Кулика прогнозів не дають, лише припускають, що суд буде тривалим і може затягнутися на роки.

Нагадуємо, 7 жовтня детективи НАБУ завершили досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом незаконного збагачення Костянтина Кулика, військового прокурора сил АТО.

Кулик звинувачується у незаконному збагаченні. Зокрема, встановлено, що він придбав квартири в центрі Києва, які зареєстрував на свою цивільну дружину й матір, й паркомісця. Ці активи не відображені у декларації чиновника. Крім того, прокурор сил АТО не вказав у декларації за 2013 рік авто Toyota Land Cruiser 100, яким він почав користуватися у 2010 році на підставі довіреності, виданої Володимиром Жиліним – батьком одного з лідерів терористичної організації “Оплот” Євгена Жиліна.

4 липня Солом’янський районний суд Києва обрав військовому прокурору Костянтину Кулику запобіжний захід – особисте зобов’язання, згідно з яким йому не можна було виїжджати за межі Києва і він мав з’являтися до слідчого за першим викликом. 13 липня, Кулика поновили на посаді рішенням Апеляційного суду.  У жовтні минулого року Кулик отримав обвинуваьлний акт.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"