НОВИНИ

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

РУБРИКАТОР

Відсутність відеоспостереження на одному з поверхів Малиновського відділу поліції ГУНП в Одеській області підвищує ризики порушень прав людини

12.02.2019

Регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Одеській області Валентин Михайлов разом з громадськими моніторами національного превентивного механізму Іриною Чімбер та Ігорем Кравцем здійснили моніторинговий візит до Малиновського відділу поліції ГУНП в Одеській області.

Монітори провели детальне обстеження всіх приміщень та робочих кабінетів працівників поліції на предмет виявлення катувань та жорстокого поводження. З особами, що перебували у відділку, були проведені конфіденційні бесіди.

Групою зафіксовано проведення ремонтних робіт на першому поверсі приміщень, які направлені на підвищення відкритості та прозорості відділу. Планується облаштування належним чином кімнати для конфіденційного побачення з адвокатом та приймальні громадян.

Проблемним питанням в установі є необхідність проведення комплексних ремонтних робіт у більшості. Однак, фінансування на його проведення відсутнє.

Зафіксовано випадок, коли особу, яка перебувала у службовій частині відділку, не була зареєстрована належним чином. Це дає підстави  стверджувати, що в установі є ризики щодо порушення фіксації осіб в журналах. Крім того, на третьому поверсі будівлі відсутнє відеоспостереження, що підвищує ризики неналежної поведінки та порушень прав людини.

Проблемним питанням також є відсутність методики поводження з ВІЛ-інфікованими затриманими та особам, що перебувають на замісній терапії.

Кімната для проведення слідчих дій також не відповідає вимогам законодавства. Всі слідчі дії, крім пред’явлення особи для впізнання проводяться в кабінетах слідчих.

Зафіксовано, що журнали нумеруються олівцем, а книга скарг та пропозицій не містила жодних записів і була заведена у 2019 році, що дає підстави сумніватися щодо її доступності для громадян.

Пандус біля входу в будівлю не відповідає вимогам законодавства, відділок є малодоступним для осіб з обмеженими можливостями.

Докладний звіт за результатами моніторингу та рекомендаціями буде спрямовано до МВС України.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"