НОВИНИ

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024

15.03.2024

14.03.2024

13.03.2024

11.03.2024

РУБРИКАТОР

Відсутність реакції влади на напади ультраправих в Україні вплинула на свободу мирних зібрань – доповідь ООН

23.06.2018

Відсутність реакції з боку української влади на напади ультраправих на публічні заходи вплинула на здійснення права на свободу мирних зібрань та об’єднань.

Про це йдеться в доповіді управління Верховного комісара ООН.

Монітори проаналізували період з лютого по травень поточного року. Всього експерти зафіксували понад 40 випадків “порушення прав людини у формі нападів на окремих осіб”.

З них 22 випадки дискримінації, мови ворожнечі та насильства, спрямованих на осіб, які належать до меншин або дотримуються альтернативних соціальних або політичних поглядів; чотири напади на учасників мирних зібрань (у більшості випадків об’єктами цих нападів були особи, які належать до груп меншин або які висловлювали їхні політичні чи соціальні погляди); зриви п’яти публічних заходів та погрози від ультраправих; 11 випадків нападів на окремих осіб у Києві, Львові, Одесі та Ужгороді; насильницькі та дискримінаційні дії щодо ромської спільноти.

Ультраправі з організації “С14” спалюють табір ромів на Лисій горі, квітень 2018 року

Також у доповіді ООН згадали про втрату чинності закону, що встановлював основи державної мовної політики, та про вимоги щодо електронного декларування, запроваджені для антикорупційних активістів у березні 2017 року, як прояви дискримінації.

Акція протесту під Верховною Радою проти е-декларування для активістів, березень 2018 року

“Якщо такі обмеження демократичного/громадянського простору не буде усунуто, це може зашкодити легітимності президентських та парламентських виборів 2019 року. Окрім того, безкарність, яка є системною проблемою в Україні, спостерігається і в контексті таких посягань, особливо у випадках, коли в них були задіяні крайні праві групи чи правоохоронні органи”, – зауважують експерти.

У доповіді підкреслюють, що уряд України є відповідальним за 28 з 40 випадків.

“У 2 випадках напад, як стверджується, був скоєний державними суб’єктами, а у 26 випадках Уряд не зміг запобігти нападам, забезпечити їх розслідування та притягнення до відповідальності винних, чиї особи відомі. Озброєні групи є відповідальними за три задокументованих порушення прав людини. УВКПЛ глибоко стурбоване тим, що на території, контрольованій Урядом, 25 нападів було скоєно, і часто безкарно, крайніми правими групами”, – йдеться в тексті доповіді.

Нагадаємо, що в Україні напади ультраправі насамперед здійснюють на антифашистські, антивоєнні, ЛГБТ- та феміністичні зібрання, акції соціального протесту, національних меншин.

З початку 2018 року в Україні сталося щонайменше 20 нападів з боку праворадикальних угруповань на правозахисні заходи, культурні події та мирні зібрання. Зокрема, напади на Марш за права жінок 8 березня; перешкоджання акції пам’яті адвоката Станіслава Маркелова і журналістки Анастасії Бабурової 19 січня в Києві; напад на активістів “Гей-альянсу Україна” 21 січня в Кривому Розі; зрив лекції про жінок у кіновиробництві 11 лютого в Маріуполі; зрив лекції про ЛГБТ-рух в Україні та світі 14 лютого в Харкові; зрив круглого столу з протидії злочинам на ґрунті ненависті 19 березня у Вінниці; спроба зриву дискусії про проблему поширення ультраправих рухів 26 березня під час кінофестивалю Docudays у Києві; зрив тренінгу громадської організації TERGO для психологів, присвячений особливостям роботи з представниками ЛГБТ-спільноти, 31 березня в Полтаві. Лише в одному випадку (під час фестивалю Docudays у Києві) завдяки втручанню Національної поліції вдалося провести заплановану дискусію, однак на двох гостей заходу напали представники ультраправих угруповань після його закінчення.

У відповідь на такі дії ультраправих активісти вирішили провести протестну акцію “Хочемо і ходимо”.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"