НОВИНИ

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

РУБРИКАТОР

Відкритий лист родин Героїв Небесної Сотні до Президента

19.02.2018

Президенту України

ПОРОШЕНКУ Петру Олексійовичу

Шановний Петре Олексійовичу!

Громадська організація “Родина Героїв Небесної Сотні” звертається до Вас у зв’язку з критичною ситуацією, яка склалась навколо розслідування та розгляду у судах злочинів проти мирних протестувальників під час Революції Гідності.

Ви обіцяли, що судді Майдану будуть сидіти у тюрмі. Натомість суддя, який забороняв Майдан в Одесі став суддею Верховного суду (О.Золотніков). На 4-ту річницю поїздки до Межигіря Ви призначили безстроково 3 суддів, які карали автомайданівців за цю поїздку (С.Захарчук, М.Антонюк, М.Зелінська). Лише 10 % суддів звільнено. Жоден не зазнав кримінального покарання. Голови судів, через яких давались вказівки суддям також залишились на своїх місцях. Вища рада правосуддя ігнорує будь-які факти про тиск на суддів з боку Адміністрації Януковича. Чи планує Президент вживати хоча б якість кроки для виконання своїх обіцянок?

Ми усі боролись за краще майбутнє і за зміни в державі. Однією з найважливіших змін мало бути очищення та оновлення судової системи з активним залученням та під контролем громадськості. Однак конкурс до Верховного суду довів, що голос громадськості не був почутим, у новому Верховному суді багато суддів, щодо яких є докази їх недоброчесності. Але це був лише перший крок. Наступним буде формування Антикорупційного суду, конкурси до інших судів та оцінювання усіх діючих суддів. Що планує робити Президент, щоб у наступних конкурсах та оцінюваннях суддів фактам недоброчесності давалась належна оцінка, а голос громадськості таки мав вагу?

Генеральний прокурор неодноразово заявляв, що розслідування щодо ключових справ Майдану вже завершено. Такі заяви викликають велике занепокоєння. На жаль, це не відповідає дійсності. Більшість справ знаходяться на початковій стадії. Лише незначна частина у судах. Роль прокуратури не закінчується лише слідством. Прокурори повинні довести свої висновки у судах. Тому такі заяви доречні лише після отримання реальних вироків. Просимо Президента задекларувати, що ці справи залишатимуться пріоритетом влади, поки не будуть отримані вироки по усіх справах Майдану.

Відповідно до останніх змін до Кримінального процесуального кодексу України прокуратура втратила право розслідувати цілий ряд справ і почала їх передавати до інших органів. Зазвичай ці органи повертають ці справи до прокуратури. Але Генеральна прокуратура до цих пір не має позиції з цього питання. Тому ці справи фактично нічийні і ніхто їх не розслідує. Це матиме катастрофічні наслідки для більшості справ. Президент повинен втрутитись та допомогти вирішити цю проблему.

Лист розміщено на офіційній сторінці ГО “Родини Героїв Небесної Сотні”.

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"