НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

РУБРИКАТОР

Відбулось обговорення законопроекту №6479 про точкові зміни до КУпАП

23.05.2017

22 травня в Українському кризовому медіа центрі відбувся прес-брифінг щодо законопроекту, №6479 – про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо удосконалення порядку розгляду судами окремих категорій адміністративних справ), розробленого громадською організацією LEAD office разом із Народними депутатами України –  Андрієм Тетеруком та Мустафою Найємом.

Під час брифінгу, Андрій Тетерук підкреслив, що основною метою точкових змін є удосконалення порядку розгляду судами окремих категорій справ. Зокрема, він зазначив, що у суспільства повинна бути нульова толерантність до осіб, що сідають за кермо напідпитку. “Я впевнений що Народні депутати віддадуть свої голоси за те, щоб дороги України були безпечними, а водії будуть знати, що покарання за неналежну поведінку буде невідворотнім” – підкреслив він.

Тарас Гук, експерт громадської організації LEAD office та один з співавторів законопроекту, зазначив, що запропоновані зміни до законодавства передбачають віришення п’яти найбільш нагальних проблем адміністративного правозастосування поліцією та судами:

1.  більше 700 випадків застосування судами “малозначності” та “порук” – для звільнення від відповідальності нетверезих водіїв;

2. через сплив трьохмісячного строку, близько 7 тисяч водіїв щодо яких було складено протокол про керування в стані сп’яніння, уникли адміністративної відповідальності;

3. Відсутній контроль щодо рішень суду першої інстанції, адже останнє має право оскаржити лише сама особа, що притягується до відповідальності;

4. Після позбавлення права керувати автомобілем, порушники продовжують їздити за кермом, адже штраф за таке порушення становить лише 510 грн;

5. Кодекс вимагає особистої присутності деяких категорій порушників і розгляду справи протягом доби. Тому якщо хуліган, сімений насильник, ряд інших порушників громадського порядку не з’являться до суду добровільно, то справу закривають і останні уникають відповідальності.

У інфографіці ви можете побачити, що саме пропонують автори законопроекту для вирішення зазначених проблем.

 

Експерт групи “Поліція під контролем”, Євген Крапивін зазначив, що КУпАПу вже більше 30 років і він потребує повного оновлення,  проте цей процес не є миттєвим. Застаріле законодавство впливає на ефективність поліції, тому точкові зміни потрібні вже сьогодні. Оскільки можуть суттєво вплинути на покращення ситуації на дорогах.

“В контексті гармонізації законодавства про адміністративну відповідальність України із законодавством ЄС, а також практикою Європейського суду, саме #точковізміни нас наблизять до бажаного результату” – вважає експерт.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"