НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

РУБРИКАТОР

Від суддів ВС вимагають підтвердження доброчесності — лист США

03.10.2023

Перевірити доброчесність чинних суддів Верховного Суду та обрати нових для заповнення вакантних місць за допомогою прозорого процесу із залученням незалежних експертів та громадянського суспільства.

Такі настанови містить лист-«дорожня карта» реформ, яку посол США в Україні Бріджит Брінк офіційно передала Прем’єр-міністрові Денисові Шмигалю, що підтвердив останній.

На все про все представники США відводять українській владі максимум півроку. На погляд наших закордонних партнерів, без цього не відновити довіру до судової гілки влади після «корупційних справ за участі Всеволода Князєва».

Як відзначають експерти, мається на увазі не лише справа, порушена проти екс-голови ВС за отримання хабара у розмірі $2,7 млн. Адже слідство дотепер не озвучило прізвища інших підозрюваних-співучасників, хоча від початку стверджувалося, що частина коштів мала бути передана суддям Великої палати ВС. Натомість, за останніми даними, слідство не може відшукати майже $500 тис., що передавалися В.Князеву в межах негласних слідчих дій, а вилучені в нього у робочому сейфі понад $1 млн у ВАКС не визнали хабарем.

Вочевидь, головні сподівання із формування доказової бази тепер покладається на іншого фігуранта справи — адвоката Олега Горецького. Він, за версією слідства, передавав хабар В.Князєву нібито від своего клиєнта — олігарха Костянтина

Жеваго. Й, за даними реєстра справ ВАКС, справа О.Горецького (за деякими даними, йдеться про затвердження угоди зі слідством) призначена до розгляду на 5 жовтня.

Ймовірно, саме оголошення вироку, точніше — затвердження угоди про визнання винуватості О.Горецьким, буде використано як інформпривід для українського суспільства, аби воно підтримало намір влади відправити на поліграф усіх суддів ВС.

Як відомо, повторний контроль доброчесності усіх «верховників» був передбачений рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 23.06.2023 «Про прискорення судової реформи та подолання проявів корупції у системі правосуддя», введеним у дію указом Президента від 30.06.2023 №359/2023.

Вже за 4 дні був зареєстрований проект «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо запровадження додаткових процедур для зміцнення довіри суспільства до судової влади» (№9454).

Суддівська спільнота зустріла в багнети ідею колективної відповідальності усіх суддів за одного хабарника. Зокрема, суддя ВС, голова Конкурсної комісії з добору кандидатів на посади членів ВККС Іван Міщенко наголосив: «Відправляти на поліграф суддів, які бачили Князєва один раз на рік, не є ані легітимним, ані ефективним. І так точно не відновити авторитет правосуддя. Бо авторитет і довіра ніколи не відновлюються поліграфами та приниженнями».

Утім, позиція суддів щодо посягання цим законопроектом на їх незалежність навряд чи зупинить українських парламентарів. Тим більше,

тепер вони мають виправдання у вигляді листа-«дорожньої карти»: мовляв, ми б і не стали цього робити, але інакше наші міжнародні партнери не дадуть грошей.

Тож або судді ВС повторять демарш членів Вищої ради правосуддя, більшість яких свого часу також відмовилися від такої перевірки, або можуть покластися на долю, сподіваючись, що під час «чистки» не спливуть факти, які їм самим наразі не відомі.

Як відомо, увесь склад ВС був сформований у 2017 та 2019 рр. за новою процедурою, яка передбачала перевірку на доброчесність. Станом на сьогодні у ВС залишається працювати 164 судді із 200 за штатом. Цього року звільнилося у відставку або за власним бажанням 14 суддів, з яких 8 — уже після викриття Голови ВС на хабарі.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"