НОВИНИ

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

РУБРИКАТОР

Верховний Суд визнав невинуватими двох харківських активістів, арештованих за акцію проти вирубування дерев

19.05.2021

Верховний Суд скасував постанови Дзержинського районного суду Харкова від 9 червня 2010 року, а також постанову Апеляційного суду Харківської області від 18 червня 2010 року, якими активістів Дениса Чернегу та Андрія Єворницького визнали у 2010 році винними в “злісній непокорі” правоохоронцям. Чоловіки провели 15 діб під арештом за акцію проти вирубування дерев у парку. 

Про це повідомили в Українській Гельсінській спілці з прав людини.

У 2010 році в Харкові міська влада планувала зрубати понад пів тисячі дерев у парку Горького задля будівництва дороги. Проти цього виступали місцеві мешканці, зокрема Чернега та Єворницький. Правоохоронці затримали їх, а потім суд визнав чоловіків винними в “злісній непокорі” та відправив обох на 15 діб під арешт.

Згодом міжнародна правозахисна організація Amnesty International визнала Єворницького та Чернегу в’язнями сумління, однак апеляційний суд не скасував для них покарання, а тільки зменшив строк арешту до дев’яти діб.

Обурені такою ситуацією активісти подали позов до Європейського суду з прав людини, який у 2019-му зобов’язав виплатити обом по 6 тисяч євро моральної компенсації за порушення їхніх прав. Саме це рішення стало підставою для перегляду справи у Верховному Суді.

“Якщо люди не домагаються справедливості, це розбещує систему. На мою думку, важливо, щоб судді бачили: якщо вони ухвалюватимуть неправосудні рішення, це матиме наслідки, тобто це вплине на їхню репутацію. Важливо, щоб система визнавала свої помилки та намагалася виправляти їх раніше”, – каже Чернега.

Активіст розповів, що хотів би притягнути до відповідальності суддю, який ухвалив рішення про арешт, а тому чекає на мотивувальну частину вироку, щоб визначитися, як діяти далі

За словами директора Центру стратегічних справ УГСПЛ Михайла Трахкала, справа Чернеги та Євроницького є важливою, “оскільки показує державним органам, що Кодекс України про адміністративні правопорушення не можна використовувати для розгону мирних зібрань і розправи над громадянами”. Правозахисники наголошують, що ситуація, коли справа знайшла своє розв’язання тільки в ЄСПЛ та Верховному Суді, є індикатором для формування належної судової практики й відповідної роботи правоохоронних органів.

Нагадаємо, що цього року ДБР порушило справу щодо поліцейських, які затримали учасників січневої акції проти ультраправого насильства.

Після запровадження карантину правозахисники неодноразово наголошували, що, згідно з Конституцією, обмеження свободи зібрань можливе лише за умови запровадження надзвичайного стану. На думку громадських спостерігачів, поліція не мала жодних підстав для розгону акції до дня пам’яті Маркелова та Бабурової у 2021 році.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"