НОВИНИ

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

РУБРИКАТОР

Верховний Суд відхилив апеляцію прокурора, якого покарали через висловлювання у ЗМІ

09.02.2019

Прокурор департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Олексій Донський не зміг через Верховний суд домогтись скасування його дисциплінарного покарання.

Він подав апеляцію на рішення кваліфікаційно-дисциплінарної комісії суддів, яка покарала його через висловлювання у коментарі інформаційному агентству “УНІАН”. Тоді прокурор назвав “нікчемним” закон про амністію учасників Революції Гідності.

Олексій Донський був процесуальним керівником у справі учасника Революції Гідності Івана Бубенчика, який досі є підозрюваним у кримінальній справі щодо розстрілів тодішніх силовиків.

Саме з приводу цієї справи висловився Донський. Він зазначив, що нікчемність закону про амністію учасників революції, який прийняли депутати ще в 2014 році, полягає в тому, що він суперечить кримінальному кодексу.

Пізніше спікер Верховної Ради Андрій Парубій під час пленарного засідання зазначив, що висловлювання прокурора щодо нікчемності законів є неприйнятними.

Стенограму зі словами спікера ВР генеральна інспекція направила до КДК. Там розглянули звернення і визнали, що порушення у висловлюваннях Донського було. Його покарали дисциплінарним стягненням у вигляді заборони на підвищення у посаді протягом 6 місяців.

У ході засідання Верховного суду Олексій Донський наголошував, що термін “нікчемний” є юридичним, а не оціночним судженням.

“Я надав комісії докази про використання терміну “нікчемності” нормативних актів головою Верховного суду під час з’їзду суддів, а також юристами та фахівцями, які мають ступені доктора юридичних наук”, – зазначив Донський.

Він пояснив, що прокоментував журналістам затримання Бубенчика на прохання прес-служби Генеральної прокуратури, оскільки ця справа була резонансною.

“Тоді у Верховній Раді відбувалось блокування трибуни народними депутатами через питання затримання Івана Бубенчика”, – пригадав Донський.

Він додав, що не міг виконувати закон про амністію учасників Революції Гідності через його суперечність кримінальному кодексу.

Представник КДКП Станіслав Погребняк визнав, що в законодавстві є “колізія”, однак не погодився з тим, що термін “нікчемний” є юридичним терміном.

“Ми вважаємо, що прокурор помилився під час цього висловлювання. Якби це були його навмисні дії, то дисциплінарне стягнення діяло б рік. Зараз покарання передбачає 6 місяців заборони на підвищення у посаді, а якщо буде подання Генпрокурора про припинення стягнення, то термін скоротиться до 3 місяців”, – пояснив Погребняк.

Суддя не задовольнила клопотання Олексія Донського. Тепер він оскаржуватиме це рішення у Великій Палаті Верховного Суду.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"