НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

РУБРИКАТОР

Верховний суд поскаржився на судову реформу Зеленського до Конституційного суду

15.11.2019

Члени Верховного Суду вважають неконституційною норму щодо повторної перевірки на компетентність, доброчесність та професійну етику суддів ВС через скорочення суду, яку закладено в проголосованому парламентом законі про діяльність органів суддівського врядування.

Про це члени суду повідомили у фейсбуку.

Члени Верховного Суду просять колег із Конституційного Суду перевірити окремі положення документа на дотримання Основного закону.

“Ми сподіваємось, що КСУ розгляне наше подання в найкоротші строки, щоб убезпечити судову систему від початку впровадження неконституційних положень цих законів”, – зауважила голова Верховного Суду Валентина Данішевська.

Як відомо, на початку жовтня парламентарі ухвалили в другому читанні президентський законопроєкт про діяльність органів суддівського врядування. Документ має продовжити судову реформу в Україні, розпочату декілька років тому. За задумом президента, Вища кваліфікаційна комісія суддів, яку він назвав причиною більшості проблем, пов’язаних з діяльністю органів суддівського врядування, має пройти повне перезавантаження.

За доброчесністю самих членів ВККС та Вищої ради правосуддя слідкуватиме спеціальна етична комісія, що складається з трьох членів Вищої ради правосуддя та трьох міжнародних експертів, проте рішення про звільнення в першій редакції документа мали ухвалювати виключно члени ВРП.

Ця норма спричинила критику з боку українських та міжнародних експертів, які стверджували – реформа без перезавантаження ради правосуддя залишається неповною. У другому читанні Рада проголосувала за поправку, яка надала міжнародним експертам право впливати на звільнення недоброчесних членів Вищої ради правосуддя.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"