НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

РУБРИКАТОР

Верховна Рада може прийняти антиконституційні зміни до КПК

23.02.2017

9 грудня Верховна Рада після дев’яти спроб не змогла включити в порядок денний законопроект №5610 «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу (щодо удосконалення механізмів забезпечення завдань кримінального провадження)», поданий групою народних депутатів на чолі з Миколою Паламарчуком.

Цей проект фактично є копією антиконституційного законопроекту №5490, навіть має аналогічну назву та авторів. Він, як і №5490, суперечить Конституції України та Європейській конвенції з прав людини.

Незважаючи на це, вже у найближчий четвер Верховна Рада знову спробує розглянути цей законопроект. До цього напередодні депутатів закликали Президент Петро Порошенко та Генпрокурор Юрій Луценко.

Реанімаційний Пакет Реформ вважає неприпустимим ухвалення законопроекту №5610, адже він суттєво звужує конституційні права громадян, суперечить стандартам, закріпленим у Європейській конвенції з прав людини, і засадам провадження, гарантованим КПК. Зокрема:

1) збільшує строків досудового розслідування з 12 до 18 місяців, поєднане із запропонованим порядком обрахунку строку при об’єднанні проваджень (стаття 219 КПК) порушує принцип розумних строків кримінального провадження. Це дасть можливість тримати осіб у невизначеному статусі підозрюваних протягом довгих років;

2) збільшує строки тримання під вартою з 12 до 18 місяців (стаття 197 КПК) суттєво звужує права осіб на особисту свободу. Підозрювані особи, вина яких ще не доведена, будуть набагато довше триматися в СІЗО, часто в нелюдських умовах;

3) дозвіл суду на затримання осіб діятиме не шість місяців, а довічно (стаття 190 КПК), що порушує право на особисту свободу та принцип юридичної визначеності;

4) вручення повісток через з офіційні друковані видання (стаття 135 КПК) порушує право осіб бути вчасно повідомленим про обвинувачення. Тепер кожен день законослухняні громадяни будуть змушені перевіряти інформацію про себе в ЗМІ;

5) поняття «особливо складне кримінальне провадження» (стаття 197 КПК), яке триватиме до 18 місяців, чітко не визначене і тому містить корупційні ризики. «Особливо складним» провадження визнаватиметься на розсуду слідчого чи прокурора.

Крім громадян, від ухвалення цього законопроекту постраждає бізнес, оскільки нереформовані слідчі органи отримають можливість розслідувати справи ще довше.

Запропоновані законопроектом №5610 зміни до КПК – контрреформа кримінального провадження. Він вбиває всі досягнення у сфері кримінального правосуддя, які отримала Україна з 2012 року і визнані нашими міжнародними партнерами.

Слід зазначити, що законопроект №5610 також повністю заперечує деякі стратегічні документи держави, зокрема, Стратегію реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015-2020 роки, Національну стратегію у сфері прав людини та плани дій щодо їх виконання.

Зважаючи на викладене, Реанімаційний Пакет Реформ застерігає Верховну Раду від внесення до порядку денного цього законопроекту, а в разі внесення – закликає рішуче відхилити проект закону №5610 «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо удосконалення механізмів забезпечення завдань кримінального провадження)».

З огляду на важливість порушеної проблематики, експерти Реанімаційного Пакету Реформ готові взяти участь у розробці зважених змін до законодавства, що гарантуватимуть захист конституційних прав громадян та відповідатимуть міжнародним стандартам.

Довідково: експерти Асоціації УМДПЛ та Експертної групи “Поліція під контролем” входять до робочої групи з реформи органів правопорядку РПР.

Заява на сайті РПР за посиланням.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"