НОВИНИ

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

РУБРИКАТОР

“Венеційська комісія” наполегливо рекомендує Україні провести очищення Вищої ради правосуддя

12.10.2020

Про це повідомляє Українська правда з посиланням на висновок комісії щодо законопроєкту №3711 «Про внесення змін до Закону України “Про судоустрій і статус суддів” та деяких законів України щодо діяльності Верховного Суду та органів суддівського врядування», оприлюднений 9 жовтня.

Комісія опублікувала звіт щодо президентського законопроєкту, який передбачає суттєве розширення повноважень Вищої ради правосуддя.

Видання нагадує, що очищення цього органу – це одна з передвиборчих обіцянок Володимира Зеленського та його партії, а також умова отримання фінансової допомоги, яку Україна зобов’язалась виконати перед Міжнародним валютним фондом  та Євросоюзом.

Однак проєкт №3711 не передбачає зміни чинного складу ВРП та не містить жодних згадок про її очищення.

Тому комісія значну частину свого висновку присвятила саме цьому питанню і однозначно рекомендує все таки провести очищення ВРП в межах судової реформи.

“Питання доброчесності членів Вищої ради правосуддя є терміновим і має бути вирішено без зволікань”, – йдеться у висновку.

До того ж, щоби уникнути двозначності у прочитанні її рекомендацій, комісія надала низку рекомендацій щодо того, як змінити ВРП:

-у очищенні ВРП має взяти участь незалежна від неї комісія, до складу якої мають входити міжнародні експерти;

-комісія має рекомендувати, кого з членів ВРП звільняти через недоброчесність, але остаточне рішення має бути за українськими суб’єктами, які мають на це право;

-комісія має перевіряти майбутніх кандидатів до ВРП і тільки ті, доброчесність яких підтвердить комісія, можуть бути призначені на посаду.

Нагадаємо, вимогу створити незалежну комісію з міжнародними експертами, яка має провести перевірку членів ВРП на відповідність закону і критеріям доброчесності та ініціювати їхнє звільнення, неодноразово висували правозахисники та активісти. Пункт щодо комісії міститься й у нещодавно підписаному меморандумі з МВФ.

Однак 22 червня президент Володимир Зеленський вніс на розгляд парламенту проєкт закону №3711, в якому процедура формування згаданої комісії прописана так, що замість міжнародних експертів до комісії зможуть потрапити заангажовані члени. Річ у тім, що якщо міжнародних експертів не делегують, замість них членів комісії призначатиме Уповноважена ВР з прав людини, на яку, як свідчать оприлюднені НАБУ записи, має неабиякий вплив одіозний голова Окружного адмінсуду міста Києва Павло Вовк.

Крім того, рішення про звільнення членів ВРП, згідно з законопроєктом, має ухвалювати сама ВРП: за таке рішення має проголосувати щонайменше 14 членів ради.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"