НОВИНИ

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

РУБРИКАТОР

В’язні Сокирянської виправної колонії (№ 67) не знають скільки заробляють

28.11.2016

Такий висновок зробила моніторингова група в складі регіонального представника Уповноваженого з прав людини в Чернівецькій області Леоніда Ілюка, а також регіональних координаторів взаємодії з громадськістю Уповноваженого в Тернопільській і Сумській областях Володимира Шевченка та Ірини Білик, які 9 вересня цього року відвідали вказану установу.

Монітори національно превентивного механізму (НПМ) під час спілкування з засудженими, які працюють на виробництві колонії і підсобному господарстві, звернули увагу на те, що жоден з них не зміг вказати точну суму зароблених за останній місяць грошей. Більшість засуджених називали суму 1450 гривень, тобто мінімальний обсяг заробітної плати, адже інформаційні листівки з цією сумою розміщені у всіх гуртожитках для проживання в’язнів (вочевидь для того, щоб засуджені знали, що відповідати перевіряючим).

На досить низькому рівні ведеться правороз’яснювальна робота: засуджені майже не володіють інформацією про функціонування інституції Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, а також стосовно системи безоплатної правової допомоги.

Окремо монітори звернули увагу на те, що з початку року в канцелярії установи не зареєстровано жодного звернення на адресу Офісу Омбудсмана, хоча фактично такі звернення від засуджених надходили, що може свідчити про порушення прав останніх на листування.

Під час огляду виробничих дільниць учасники візиту побачили, що засуджені, які працюють на виробництві, взагалі не використовують засоби індивідуального захисту (респіратори, навушники та рукавички). Зазначені засоби знаходяться у відповідальної особи, яка не змогла відразу їх показати, та мають такий вигляд, немов їх узагалі ніколи використовували.

В окремих харчових кімнатах для споживання питної води використовуються відкриті відра, що є порушенням санітарних норм.

В ході візиту моніторинговою групою виявлено факти порушення права в’язнів на приватність: ліжка у гуртожитках розташовані впритул, у деяких туалетних кімнатах відсутні дверцята, у душовій кімнаті штрафних приміщень немає перегородок.

Монітори відзначили зусилля адміністрації установи, спрямовані на покращення умов перебування засуджених, зокрема, у низці корпусів гуртожитків колонії проводиться ремонт, обладнуються санвузли, інші допоміжні приміщення. Територія колонії упорядкована, облаштовані квітники. Для задоволення духовних потреб засуджених є дві культові споруди – православний храм та молитовний будинок.

Після проведення візиту моніторингова група переконала адміністрацію установи невідкладно усунути існуючі недоліки, що не потребують фінансових вкладень.

Звіт за результатами моніторингового візиту буде направлено до Міністерства юстиції України.

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"