НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

РУБРИКАТОР

В Україні запровадили новий вид кримінального покарання – пробаційний нагляд, – Мін’юст

27.09.2023

Президент України Володимир Зеленський 26 вересня підписав закон про запровадження в Україні пробаційного нагляду – нового виду кримінальних покарань в умовах воєнного стану. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на законопроєкт №9185 та міністерство юстиції УкраїниЯк зазначається, цей вид покарання буде одним з основних, на рівні з обмеженням чи позбавленням волі, але водночас і їхньою альтернативою.

Так, пробаційний нагляд передбачає комплексний вплив на правопорушника без ізоляції від суспільства. Покарання можуть призначити на строк від 1 до 5 років, на строк від 1 до 2 років для неповнолітніх.

Відповідальність полягатиме в обмеженні визначених законом і вироком суду прав і свобод людини. Для цього застосовуватимуть наглядові та соціально-виховні заходи.

“Пробаційний нагляд – це коли людина замість того, щоб потрапити до в’язниці, потрапляє під контроль органу пробації. Він несе певні зобов’язання — наприклад, влаштуватися на роботу, пройти лікування, пройти навчання. Іноді за його переміщеннями буде стежити електронний моніторинг”, – пояснив глава Мін’юсту Денис Малюська.

Пробаційний нагляд тепер може бути застосований за такі злочинні діяння, як:

-умисне легке тілесне ушкодження;

-домашнє насильство;

-погрози вбивством;

-зараження венеричною хворобою;

-експлуатація дітей;

-перешкоджання професійній діяльності журналістів;

-ухилення від сплати аліментів тощо;

-публічні заклики до вчинення теракту;

-наругу над могилою;

-ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів;

-створення або утримання місць розпусти й звідництво;

-незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту тощо.

Якщо засуджений не виконуватиме встановлені судом обов’язки під час перебування на пробації, йому можуть обмежити волю на строк до 3 років.

Автори закону вважають, що такі зміни допоможуть оптимізувати діяльність слідчих ізоляторів, що сприятиме зменшенню кількості людей у місцях несвободи, та забезпечити додаткові можливості для виправлення правопорушників без ізоляції від суспільства.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"