НОВИНИ

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

08.04.2024

РУБРИКАТОР

В Омбудсмена назвали вагонзак інструментом жорстокості та приниження

02.10.2021

Камери без будь-якого світла, відсутність відеоспостереження, ліків, засобів гігієни, посуду, гарячого харчування, матраців, подушок, постелі. В таких умовах перевозять «Укрзалізницею» засуджених – у старих радянських вагонах, без вікон і вентиляції та з голими місцями для сидіння.

Такі знахідки у моніторингової групи секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, що перевірила умови, в яких перевозять узятих під варту та/або засуджених до позбавлення волі, та стан дотримання заходів із запобігання поширенню COVID-19 у спеціальному залізничному вагоні «Укрзалізниці» для конвоювання, передає «Закон і Бізнес» із посиланням на офіс Омбудсмена.

За результатами перевірки встановлено, що будь-яке конвоювання людей у спецвагонах може розцінюватись як жорстоке і таке, що принижує людську гідність, поводження.

Моніторингова група визначила, що транспорт є застарілим, не оновлювався з радянських часів і не обладнаний за вимогами міжнародних стандартів. Система відеоспостереження – відсутня. У спецвагоні 1977 року випуску було 2 типи камер: «Великі» площею 3,48 кв. м (на 12 осіб) та «Малі» площею 2,05 кв. м (на 5 осіб).

Камери спецвагона не мали ні природного, ні штучного освітлення, без вікон та належної вентиляції, а опалюються лише взимку. Відсутні матраци, подушки, постільна білизна, а місця для сидіння не мали ні покриття, ні поручня.

Конвойовані також скаржилися на відсутність гарячого харчування, напоїв, засобів гігієни (мило, туалетний папір), неналежний температурний режим. Лише деякі засуджені мали постіль та особисті речі, але забезпечили їх цією «розкішшю» родичі.

Серед виявленої провізії – лише кілька буханок хліба, консерви та вода. Щоправда, не знайшли ні посуду, ні столових приборів.  У засуджених не було навіть аптечки. Їх знайшли лише у варти, і ті – без ліків.

Монітори також виявили порушення протиепідемічних заходів, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусу. Жодних засобів індивідуального захисту та дезінфекції, відсутнє навіть мило. Про кварцування і мови бути не може.

Перевірку здійснювала моніторингова група під керівництвом представника Уповноваженого ВР з прав людини в західних областях Світлани Семчишин в межах реалізації національного превентивного механізму. В Омбудсмена заявили що повний перелік виявлених недоліків разом з відповідними рекомендаціями буде надісланий до відомчих міністерств.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"