НОВИНИ

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

РУБРИКАТОР

В Офісі Генпрокурора обговорили проблеми виконання рішень ЄСПЛ щодо порушень прав людини у місцях несвободи

19.03.2021

За ініціативою Офісу Генерального прокурора відбулась нарада щодо проблематики виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини. У заході взяли участь представники Міністерства юстиції, Державної кримінально-виконавчої служби, Секретаріату Уповноваженого у справах ЄСПЛ та Офісу Омбудсмана.

Мова йде про порушення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод через неналежні умови тримання в’язнів та ненаданням їм необхідної медичної допомоги в установах виконання покарань, слідчих ізоляторах і місцях застосування інших примусових заходів.

Ці порушення, зокрема, переліміт камер та їх незадовільний санітарно-технічний стан, недостатнє або неякісне харчування, відсутність або обмежений доступ до питної води, неналежне та несвоєчасне медичне обстеження і лікування, що прирівнюється до катувань, констатовано ЄСПЛ у 115 справах щодо України. З них 71 – перебуває на контролі Комітету Міністрів Ради Європи, як невиконана, ще 120 – очікують розгляду.

«Цей тиждень у нас пройшов в дискусії, в тому числі, і публічній про проблеми пенітенціарної системи та необхідність її реформування. Це говорить про те, що питання не тільки назріло, а й вимагає вже конкретних і радикальних рішень та дій. Перш за все, в частині дотримання прав людини в місцях несвободи. При чому на всіх етапах – від попереднього ув’язнення до відбування покарання. Генеральним прокурором дано доручення прокурорам вжити додаткових заходів щодо виконання рішень ЄСПЛ та усунення порушень прав затриманих, взятих під варту та засуджених. І органи прокуратури, конституційний обв’язок яких реагувати на подібні факти, вже з початку 2021 року розпочали 12 кримінальних проваджень, внесли 36 вказівок», – зазначив заступник Генерального прокурора Гюндуз Мамедов, який курує пенітенціарний напрямок.

Більшість констатованих судом порушень може бути усунена лише шляхом вжиття уповноваженими органами центральної влади низки системних заходів, зокрема щодо внесення змін до чинного законодавства, розроблення та ухвалення державної або відомчої програми щодо створення належних умов тримання в установах Державної кримінально-виконавчої служби України на найближчі 5 років та поетапного виділення з цією метою необхідного державного фінансування.

Учасники зустрічі обговорили план спільник дій, який буде підписаний вже до кінця березня.

Крім того, Гюндуз Мамедов та представник Уповноваженого з дотримання прав людини в місцях несвободи Наталія Бородич підписали алгоритм взаємодії органів прокуратури та Офісу Омбудсмана під час моніторингових візитів і перевірок у місцях несвободи. Таким чином, розпочнеться практична реалізація закріплених домовленостей в Меморандумі про співпрацю, який був підписаний Генеральним прокурором Іриною Венедіктовою та Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Людмилою Денісовою у липні 2020 року.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"