НОВИНИ

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

08.04.2024

РУБРИКАТОР

В Офісі Генерального прокурора обговорили з громадськістю питання співпраці у пенітенціарній сфері

18.03.2021

На виконання доручення Генерального прокурора Ірини Венедіктової щодо створення спільних секторальних робочих груп з неурядовими організаціями, заступник Генерального прокурора Гюндуз Мамедов провів робочу зустріч з представниками правозахисних організацій для обговорення проблемних питань в пенітенціарній системі та налагодження ще більш тісної співпраці між громадським сектором та органами прокуратури.

«Ми продовжуємо наш постійний та щирий діалог з експертами, адже питання своєчасного виявлення та усунення порушень прав людини в місцях несвободи є важливим для органів прокуратури. Адже йдеться про права понад 180 тисяч осіб. Минулого року ми разом з вами розробили концепцію реформування системи виконання покарань та ролі прокуратури в умовах ліквідації функції нагляду, що передбачено Конституцією. Документ був представлений Президенту України і ми налаштовані на продовження цієї плідної співпраці», – підкреслив Гюндуз Мамедов.

Він додав, що триває активна робота щодо втілення в життя гібридної моделі захисту прав людини в місцях несвободи. І на час передачі наглядових повноважень від прокуратури до подвійної системи регулярних пенітенціарних інспекцій будуть здійснюватися спільні заходи Офісу Омбудсмана та органів прокуратури. Вже розроблений алгоритм взаємодії при проведенні спільних моніторингових візитів та перевірок в установах виконання покарань та попереднього ув’язнення і невдовзі розпочнеться практична його реалізація.

Учасники зустрічі також підняли питання застосування умовно-дострокового звільнення та звільнення від відбування покарання за хворобою і домовились про створення робочої групи для напрацювання конкретних пропозицій, щоб унеможливити подвійне тлумачення законодавства, порядку та умов процедури.

Обговорили й перспективи процедури помилування засуджених до довічного позбавлення волі, а також необхідність якнайшвидшого підпорядкування закладів охорони здоров’я пенітенціарної системи Міністерству охорони здоров’я України.

Учасники узгодили щоквартальне проведення секторальних зустрічей.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"