НОВИНИ

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

РУБРИКАТОР

В Одеській колонії людей годують їжею з тарганами

18.03.2020

Представники ГО Український інститут з прав людини продовжують практику здійснення моніторингових візитів до пенітенціарних установ України з метою моніторингу стану дотримання прав в’язнів та донесення громадськості об’єктивної інформації з даного питання.

Цього разу проведено повторний візит до Державної установи «Одеська виправна колонія (№14)» (середнього рівня безпеки для чоловіків, які раніше відбували покарання у виді позбавлення волі). Попередній візит відбувся у березні 2019 року.

Керівництво установи всіляко сприяло проведенню моніторингу, надало можливість учасникам візиту ознайомитися із умовами утримання осіб в установі та службовою документацією.

Незважаючи на відсутність належного бюджетного фінансування, у виправній колонії проведено певні ремонтні роботи за рахунок власних ресурсів. Зокрема, облаштовано кімнату для короткострокових побачень у відкритих умовах та проведено ремонтні роботи в кімнатах для тривалих побачень.

З метою недопущення поширення коронавірусної інфекції COVID-19 на території колонії здійснюються відповідні профілактичні заходи: медичні працівники проводять температурний скринінг, опитування щодо загального стану здоров’я, а також візуальний огляд персоналу, відвідувачів та засуджених.

В установі організовано цілодобове чергування медичних працівників, проведення періодичних флюорографічних та інших медичних обстежень.

Під час візиту від в’язнів надходили нарікання на якість харчування. Вивчення цього питання засвідчило небезпідставність таких скарг. Як було з’ясовано, Державна установа «Генеральна дирекція ДКВС України» не здійснила централізовані поставки м’яса та риби до колонії, як й в інші відвідані експертами організації пенітенціарні установи у 2020 році, у зв’язку із чим на час візиту ці продукти були відсутні. Замість них в’язням видають рибо-рослинні та м’ясо-рослинні консерви.

Водночас, в ході ознайомлення з роботою їдальні для засуджених у готовій їжі, яка призначалася до видачі, було виявлено тарганів.

За рік, який минув з моменту проведення попереднього візиту, в установі не вжито заходів щодо забезпечення права на приватність. Багато об’єктів установи потребують проведення ремонтних робіт. В процесі візиту виявлено й інші проблеми, на яких було наголошено керівництву закладу.

За результатами візиту народним депутатам будуть надані пропозиції щодо направлення депутатських звернень до відповідних державних органів.

Джерело

 

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"