НОВИНИ

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

РУБРИКАТОР

В Одесі поліція порушила право громадян на мирні зібрання

11.10.2019

Біля генерального консульства Туреччини в Одесі поліція затримала активістів через “порушення порядку організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій”.

Про це повідомляє видання “Нігіліст”.

Активісти вийшли під генконсульство, щоб висловити протест щодо початку військової операції Туреччини проти курдів у Сирії. За їхніми словами, працівникам установи видалися образливими плакати з написами “Save Rojava!” та “Stop agressive war!”, а тому вони викликали правоохоронців.

Коли поліцейські прибули на місце події, то затримали двох активістів, яких відвезли до Приморського відділку поліції, де склали протоколи з обвинуваченням у порушенні ст. 185 КУпАП (“Злісна непокора законному розпорядженню або вимозі поліцейського”) і ст. 185-1 КУпАП (“Порушення порядку організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій”).

Річ у тім, що в Україні передбачена відповідальність за порушення порядку і організації проведення мітингу, але самого порядку не існує. У Конституції серед підстав для обмеження права на свободу зібрань немає такої підстави, як “відсутність завчасного сповіщення” влади про намір провести мирне зібрання. Водночас частина 1 статті 22 Основного закону країни визначає, що права і свободи людини і громадянина, закріплені Конституцією, не є вичерпними, а тому людям і громадянам у сфері прав і свобод дозволено все, що прямо не заборонено законодавчими актами Верховної Ради України.

На ситуацію зі звинуваченнями у порушені порядку проведення мітингу вже відреагувала виконавча директорка міжнародної правозахисної організації “Amnesty International в Україні” Оксана Покальчук. Вона назвала цей випадок кричущим порушенням прав на свободу мирних зібрань.

“Міністерство внутрішніх справ та міністр Арсен Аваков мають провести службове розслідування, аби гарантувати, що подібні випадки не будуть повторюватися”, – написала вона на своїй сторінці у фейсбуці.

Покальчук додала, що правову колізію з існуванням покарання за порушення порядку проведення мітингу та відсутністю самого порядку вже успішно оскаржено в Європейському суді з прав людини.

“Суд постановив, що притягнення до адміністративної відповідальності за такі “порушення” саме по собі є порушенням статті 7 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод і“, – додала вона.

Як відомо, цього року поліція вже намагалася притягнути до відповідальності активістів за статтею щодо порушення порядку проведення мітингів. Сталося це в травні цього року в Рівному. Тоді поліція затримала за пікет 16-річну активістку Дар’ю Коцюрубу та 20-річного Романа Філюка. Активісти проводили в місті акцію з вимогою імпічменту президента Володимира Зеленського.

Ситуація викликала резонанс у медіа та серед експертів. Згодом апеляційний суд скасував протоколи активістів про адмінпорушення.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"