НОВИНИ

01.05.2024

30.04.2024

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

РУБРИКАТОР

В Одесі колишній міліціонер здавав координати ППО в обмін на керівну посаду від окупантів

08.11.2023

Київський райсуд міста Одеси визнав громадянина винним у державній зраді (вирок від 1 листопада).Після повномасштабного вторгнення РФ обвнувачений почав підшукувати представників ворожих спецслужб, щоб допомагати їм у підривній діяльності проти України.

У Telegram чоловік звʼязався із абонентом, який  ідентифікований як співробітник «МДБ ДНР».

Чоловік погодився співпрацювати за  грошову винагороду із подальшим призначенням на посаду начальника економічного відділу у незаконно створених правоохоронних органах у разі окупації міста Одеси.

6 лютого 2023-го зловмисник отримав завдання  перевірити розташування на території Приморського району Одеси засобів протиповітряної оборони. Наступного дня він передав скриншоти з карти і фото контрольно-пропускного пункту до військового обʼєкта, а ще додатково поінформував про кількість засобів ППО, військової техніки та військослужбовців.

14 лютого за вказівкою свого куратора обвинувачений прибув за конкретною адресою, де його чекав автомобіль із відкритим багажником, в якому лежав мобільний телефон, який слід було надалі використовувати для конспіративного спілкування. Того ж дня чоловіку доручили відстежувати рух постачання військової техніки та скупчення військових під час поїздки до міста Миколаїв.

У наступні декілька днів зловмисник надсилав скриншоти із карти, на яких позначав місцезнаходження військових частин, фото вʼїзду на обʼєкти та ін. За свою роботу він мав отримати грошові перекази за допомогою системи «Money Gram» з території невизнаної Придністровської Молдавської Республіки.

Щоб не привертати увагу, гроші мали надходити невеликими частинами до різних банків.

На початку березня обвинувачений протягом одного дня отримав 150 доларів у Приватбанк і ще 650 доларів у двох пунктах обміну валют.

У судовому засіданні чоловік вину визнав повністю і нічого не оспорював. Пояснив, що у 2009-2011 роках він працював в українській міліції. Підтвердив, що під час війни погодився  надсилати фото і карти розташування військових обʼєктів і систем ППО. За це йому пропонували гроші та посаду, надіслаши йому лист-заяву на імʼя начальника ФСБ Росії про співпрацю, котру він підписав.

Чоловік повідомив, що загалом заробив 1100 доларів. 13 березня він надіслав фото з розташуванням військової частини і того ж дня був затриманий.

Обставини справи підтверджуються результатами НСРД  знятттям інформації із месенджеру Telegram. Обвинувачений листується із представником РФ з приводу переміщення підозділів ЗСУ. Крім того, його вербують щодо отримання від знайомого військового інформації про мінування узбережжя. Також зафіксовано, що чоловік надсилає письмові заяви щодо добровільної співпраці із ФСБ РФ та призначення на посаду керівника в управлінні економічної безпеки та протидії корупції т.з.в. Одеської області Російської федерації.

Кандидатура обвинуаченого вже начебто була схвалена його кураторами і після виїзду за кордон він мав із ними зустрітися. Також куратори переконали чоловіка познайомитися із командиром одного з військових батальйонів та зібрати на нього характеризуючі матеріали. Після такої зустрічі зловмисник і був затриманий правоохоронними органами.

Із матеріалів справи вбачається, що за обвинуваченим також вели візуальне спостереження, коли він отримував гроші і прибув до військової частини.

Обставинами, які помʼякшують покарання, суд врахував щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину.

Чоловік засудили до 15 років увʼязнення із конфіскацією всього майна в дохід держави.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"