НОВИНИ

17.05.2024

16.05.2024

15.05.2024

14.05.2024

10.05.2024

09.05.2024

08.05.2024

РУБРИКАТОР

В Одесі експоліцейського засудили до 5 років за хабарництво

31.07.2023

В Одесі колишнього поліцейського Суворовського райвідділу поліції Валерія Фісенка засудили до п’яти років за хабарництво. Про це редакція дізналася із вироку районного суду за ч.3 ст.368 КК.

Восени 2015 року поліцейські затримали чоловіка за носіння холодної зброї (телескопічної дубинки) без передбаченого законом дозволу. За фактом розпочали кримінальне провадження.

Як згодом у суді пояснював цей чоловік, на його матір напав сусід та побив її, тому він узяв металеву трубу і хотів побити сусіда. Коли він вийшов із гаражу з трубою, його затримали, одразу наділи кайданки та відвезли до поліції. Його допитував слідчий Фісенко, з яким він був знайомий давно. Під час допиту останній повідомив, що зможе допомогти йому за 700 доларів і дав на збір грошей чотири дні. Наступного дня слідчий подзвонив і сказав, що вже треба тисяча доларів та спитав, чи встиг він зібрати кошти. Після цього чоловік-заявник пішов до прокуратури.

Щоб уникнути викриття, слідчий сказав залишити гроші для нього в крамниці розливного вина, де працювала його знайома. Чоловік приніс сумку з 22 тис. гривень. Продавчиня  у його присутності перерахувала гроші та поклала їх до газети. У цей час слідчий був неподалік і спостерігав, щоб упевнитись у передачі грошей. Через півтори години Фісенко сам зайшов у магазин і був затриманий.

У суді обвинувачений вину визнав частково, але не погоджувався із кваліфікацією  його дій за ч.3 ст.368 КК. Він підтвердив, що із заявником був раніше знайомий. Але переконував, що цей чоловік сам почав пропонувати гроші, оскільки він моряк і мав іти у рейс, а проблеми з законом йому не були потрібні. Заявник нібито пропонував гроші. Слідчий розповів, що, розуміючи протиправність таких пропозицій, відправив чоловік до магазину, у якому працювала його знайома. Заявник нібито сам вирішив віддати 22 тис. гривень продавчині. Обвинувачений говорив суду, що гроші від заявника не отримував та не вимагав.

Співробітниця крамниці розповіла суду, що зі слідчим дійсно знайома. У день події до неї прийшов незнайомець та просив передати гроші для слідчого. Вона перерахувала гроші та поклала їх назад до сумки. Також пояснила, що обвинувачений не просив її, щоб вона отримувала гроші від цього чоловіка.

Проаналізувавши показання свідків, а також відеоматеріали та інші докази, суд вирішив, що провина обвинуваченого доведена в повному обсязі.

У вироку написано про те, що такі дії дискредитували працівника поліції, отримали негативний суспільний резонанс у місті Одесі, суттєво підірвали авторитет та престиж органів внутрішніх справ як державного органу влади. Обвинувачений є особою молодого віку, має задовільний стан здоровʼя, на час ухвалення вироку не працює, одружений, має на утриманні неповнолітню дитину, до кримінальної відповідальності притягається вперше.

Чоловіка засудили до п’яти років тюремного покарання із забороною обіймати певні посади на три роки. Також його позбавили спеціального звання молодшого лейтенанта міліції.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"