НОВИНИ

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

РУБРИКАТОР

В Києві екс-слідчого міліції засудили до 5 років за хабар

25.05.2018

Екс-слідчого Подільського РУ ГУ МВС України в місті Києві Артема Білика засудили до 5 років позбавлення волі за 20 тис. грн хабара.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на вирок Подільського райсуду Києва від 17 травня. На вирок може бути подано апеляцію протягом 30 днів. До вступу вироку в силу обвинувачений перебуває під заставою.

Чоловік працював слідчим відділення розслідування дорожньо-транспортних пригод слідчого відділу Подільського РУ ГУ МВС України в місті Києві, мав звання лейтенанта міліції.

У 2015 році він розслідував крадіжку і, за версією обвинувачення, вимагав і отримав у фігурантки цієї справи хабар за непритягнення до кримінальної відповідальності.

В судовому засіданні Білик відмовився від будь-яких показань.

Але, як вирішив суд, його вина була повністю доведена в ході судового розгляду показаннями свідків, висновками експертиз, матеріалами справи.

В суді виступила дівчина, в якої слідчий начебто вимагав хабар.

З її слів, вона 1,5 року працювала у нічному закладі – караоке «Маніж». Останні 5 місяців працювала без оплати та вихідних. Коли в неї захворіла дитина та вона не змогла вийти на роботу, її звільнили, при цьому ключі в неї залишились. Наступного дня вона приїхала до закладу та забрала свою зарплатню у сумі приблизно 24 тис. грн за останні 5 місяців, що їй не була виплачена. Через день до неї приїхав слідчий та забрав до райвідділу. Він повідомив, що проти неї порушена кримінальна справа та порекомендував вирішити все мирним шляхом, а саме повернути викрадені нею кошти. Вона через товариша передала гроші колишньому шефу. Зі слів слідчого їй стало відомо, що господар закладу написав розписку, що претензій до неї не має. Але наступного дня слідчий приїхав до неї додому з напарником та сказав, що вона повинна йому віддячити за вдале вирішення ситуації, а саме заплатити близько 20 тис грн, оскільки кримінальна справа ще не закрита та вона може понести покарання у вигляді 3 років позбавлення волі.

Як стверджувала дівчина, протягом тривалого часу слідчий неодноразово телефонував їй та запитував, коли будуть гроші, на що вона відповідала, що грошей поки що не має, але буде збирати. Згодом вона звернулась до СБУ, де їй запропонували зустрічатися зі слідчим та віддавати йому гроші частинами, що вона і зробила.

Всього було три таких зустрічі, на які дівчина ходила з камерою та диктофоном.

На останній зустрічі в автомобілі, крім Білика, був ще чоловік (оперуповноважений) і вони разом поїхали у ліс неподалік райвідділу. Дівчина поклала у «бардачок» 16 тис. грн. Після цього слідчий почав знищувати папери та повідомив, що тепер справи стосовно неї нема та ніхто про справу не дізнається. Вона попросила, щоб він дав їй розписку, і той вирвав з блокнота листок та написав, що до неї більше претензій не має.

Білик начебто говорив, що ці гроші не тільки для нього та що 20 тис. грн грн у порівнянні з 3-ма роками в’язниці невелика сума. Однак причетності інших осіб встановити не вдалося.

Оперуповноважений, який був у машині перед затриманням, має статус свідка. Він стверджує, що не бачив, як дівчина передавала гроші, а слідчий рвав папери, по дорозі з ними не спілкувався.

Процесуальний керівник у справі, яку розслідував Білик, заявив, що про вимагання хабара нічого не знав. Він сказав, що Білика може охарактеризувати тільки негативно.

Суд призначив Білику 5 років з позбавленням права обіймати атестовані посади в правоохоронних органах України, з конфіскацією всього майна, яке є його власністю.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"