НОВИНИ

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

РУБРИКАТОР

В Іваничівському відділенні поліції Горохівського ВП ГУНП на Волині порушуються права і свободи затриманих

26.03.2019

Моніторингова група у складі регіонального координатора взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини у Волинській області Віталія Єлова та громадського монітора Анни Кульчицької здійснила візит до Іваничіського відділення поліції Горохівського ВП  ГУНП у Волинській області.

Моніторингова група відзначила, що у відділені забезпечено вільний доступ відвідувачів до вестибюлю, де розміщена інформація про час і місце здійснення прийому громадян керівництвом, порядок подання звернення, відомості про можливість отримання безоплатної правової допомоги та інша корисна інформація.

У доступному для відвідувачів місці знаходиться крига скарг та пропозицій. Ведеться облік громадян, які знаходяться в приміщеннях ВП. В черговій частині є перелік закладів охорони здоров’я, де впроваджена замісна підтримувальна терапія, а також укомплектовані аптечки для надання первинної медичної допомоги. У відділенні налагоджується співпраця з об’єднаними територіальними громадами щодо забезпечення правопорядку на їх території.

Водночас моніторингова група також виявила ряд недоліків та порушень в сфері захисту прав людини.

Вхід у відділ поліції хоч і обладнаний пандусом, проте має поручні лише з одного боку, що створює певні ризики та незручності для осіб з інвалідністю.

На вивісці відділення не зазначено його повної назви, а вивіска на громадській приймальні не відповідає чинній назві. На службових кабінетах відсутні таблички із зазначенням посад та прізвищ співробітників, які в них працюють. Також відсутня табличка і на дверях кабінету начальника відділення.

У відділенні немає кімнати для затриманих, для конфіденційного побачення затриманого із захисником та проведення слідчих дій. Як наслідок, слідчі дії та інші передбачені законодавством заходи проводяться у не призначених для цього приміщеннях.

На вході до будівлі, в господарському дворі та всередині приміщення встановлені камери відеоспостереження, проте попередження про відеозйомку відсутнє, що є порушенням вимог  Закону України “Про захист персональних даних”. Хоча у відділенні і є архіватор відеозаписів, але через свою малу потужність він дає можливість зберігати відеозаписи лише впродовж трьох днів, що не відповідає чинним вимогам .

Мають місце і інші недоліки. Відсутня аптечка для ВІЛ-інфікованих. А в аптечках з надання первинної медичної допомоги були виявлені прострочені ліки, що свідчить про неналежний контроль за їх комплектацією.

В приміщенні відділення є лише один санвузол, але на час візиту унітаз в ньому був несправним. Вбиральня на вулиці знаходиться в неналежному стані.

Також монітори констатують неналежну організацію навчання працівників відділу поліції в сфері дотримання прав затриманих осіб, недопущення фактів катування та нелюдського ставлення. Відповідна тематика не включена до програм навчання персоналу на 2019 рік. Крім цього вимоги щодо заборони катувань та нелюдського ставлення не включені до посадових інструкцій персоналу.

За результатами моніторингового візиту відповідний звіт разом із рекомендаціями щодо усунення виявлених недоліків буде направлено до відповідних органів Національної поліції України.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"