НОВИНИ

01.05.2024

30.04.2024

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

РУБРИКАТОР

В ІТТ № 3 (смт. Попільня) ГУНП на Житомирщині не дотримується право затриманих на належну медичну допомогу

25.04.2019

Представник Уповноваженого ВРУ з прав людини в Житомирській області Петро Грибан спільно з громадським монітором Олексієм Котвицьким в рамках реалізації національного превентивного механізму здійснили візит до ізолятора тимчасового тримання № 3 (смт. Попільня) ГУНП в Житомирській області.

Насамперед монітори звернули увагу, що у зв’язку з закінченням опалювального сезону у приміщеннях установи не дотримується температурний режим, оскільки припливна вентиляція з механічним спонуканням немає підігріву повітря.

Моніторами встановлено, що в ІТТ не дотримується право на належну медичну допомогу та охорону здоров’я. Штатним розписом не передбачена посада медичного працівника. Жоден з працівників ІТТ не проходив спеціальних навчань з надання домедичної допомоги та не має  відповідного сертифікату.

Окрім цього, після скасування наказу МВС від 25.09.2006 № 946 «Про затвердження норм забезпечення господарським інвентарем кімнат для затриманих чергових частин, ізоляторів тимчасового тримання, приймальників-розподільників для осіб, затриманих за бродяжництво, спеціальних приймальників для осіб, підданих адміністративному арешту, пунктів тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні» залишається неврегульованим питання забезпечення установи медикаментами та господарським інвентарем, зокрема, матрацами, подушками, постільною білизною.

Обладнання кабінету слідчих і адвокатів не відповідає вимогам інструкції про роботу ізоляторів тимчасового тримання, зокрема немає технічних засобів для проведення дистанційного провадження, вікна у сусіднє приміщення із заскленням поляризованим склом.

В установі відсутня кімната для побачень.

На вікнах камер відсутні кватирки з замками для вентиляції, що унеможливлює доступ до приміщень свіжого повітря.

Водночас моніторингова група відзначила, що всі камери ІТТ забезпечені гарячим та холодним водопостачанням, проте в камерах встановлено окремі крани холодного і гарячого водопроводу, які не обладнані змішувачами.

Звіт за результатами моніторингового візиту буде направлено до МВС України та Головного управління Національної поліції в Житомирській області.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"