НОВИНИ

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

РУБРИКАТОР

В Чернігівському слідчому ізоляторі порушують права в’язнів

15.12.2018

У рамках діяльності національного превентивного механізму працівник Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини спільно із громадським монітором здійснили плановий моніторинговий візит до Чернігівського слідчого ізолятора та перевірили стан дотримання прав в’язнів.

Варто зазначити, що не зважаючи на обмежене фінансування в установі проведено певну роботу щодо приведення умов тримання в’язнів у відповідність до вимог національного законодавства. Проте мають місце порушення вимог національного законодавства та недотримання міжнародних рекомендацій у сфері поводження із в’язнями.

В ході відвідування приміщень збірного відділення ізолятора моніторингова група виявила, що в цих камерах відсутні столи, бачки із питною кип’яченою водою, наявна антисанітарія, підвищена вологість та задуха.

У відвіданих камерах всупереч вимогам національного законодавства та міжнародних стандартів розміщуються більше осіб, аніж за встановленою нормою площі на одного в’язня.

Виявлені моніторинговою групою матраци не придатні для подальшого використання та потребують заміни.

В ході відвідування карцерів цього корпусу було виявлено, що камери не відповідають встановленим нормам для розміщення хоча б однієї особи. У вказаних приміщеннях неможливо усамітнитися, оскільки санвузол належним чином не облаштований дверцятами, відсутній змивний бачок, а також бачок для питної води.

Моніторинговою групою окремо звернуто увагу на неналежні умови праці працівників установи. Режимний корпус має незадовільний санітарно-технічний стан, підлога провалюється.

Електромережі використовуються з порушенням правил пожежної безпеки, що створює небезпеку для життя та здоров’я як в’язнів, так і персоналу.

В ході відвідування медичної частини установи встановлено, що штат лікарів недоукомплектований, але медики намагаються працювати ефективно та забезпечують надання медичної допомоги в межах наявних ресурсів та забезпечують безперервность антиретровірусного лікування ВІЛ позитивних пацієнтів.

Медичні ізолятори перебувають в неналежному стані, в них відсутня примусова вентиляція, бактерицидні лампи, засоби дезінфекції, неналежні санітарно-побутові умови.

Також під час візиту встановлено недостатній рівень забезпечення своєчасної діагностики та лікування туберкульозу, зокрема мультирезистентного.

Засуджені працівники виконують свої трудові функції і у вихідні та святкові дні, працюють більше 4 годин на день, хоча за трудовим договором оформлені на 0,5 ставки та мають працювати не більше 4 годин на день при 5-денному робочому тижні.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"