НОВИНИ

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

РУБРИКАТОР

В Ананьївському відділенні поліції Подільського відділу поліції ГУНП на Одещині не забезпечується дотримання прав затриманих осіб

26.04.2019

Моніторингова група у складі начальника Відділу регіональних представництв Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в південних областях Валентина Михайлова, головного спеціаліста Відділу регіональних представництв Уповноваженого в південних областях Геннадія Грозова здійснила візит до Ананьївського відділення поліції Подільського відділу поліції ГУНП в Одеській області.

Вхід до відділення поліції обладнано кнопку виклику чергового для маломобільних груп населення та відеоспостереженням з виведенням на монітор у черговій частині, про що розміщена інформація у вестибюлі відділення. Облаштована приймальня для прийому громадян, де розміщена відповідна інформація для відвідувачів, необхідні меблі, юридична література. Забезпечено вільний доступ відвідувачів до Книги скарг та пропозицій, у якої наявні резолюції керівництва щодо їх розгляду.

На момент візиту в приміщенні відділення затриманих не було.

Водночас учасниками моніторингової групи виявлено ряд порушень у діяльності відділення.

Приймальня громадян не забезпечена комп’ютерною технікою, оргтехнікою та медикаментами. У журналі інформування регіональних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги затриманим виявлено запис про інформування Центру з надання БВПД після затримання, при цьому відмітка про прибуття адвоката взагалі відсутня, не внесено запис про підстави затримання та відмову затриманого від захисника.

У Ананьївському відділенні поліції відсутня інформація за 2018-2019 років про інформування регіональних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області про кількість затриманих осіб та неприбуття або несвоєчасне прибуття адвокатів.

Крім того, у порушення нормативних актів МВС України, у відділенні не облаштовані ані кімната для слідчих дій, ані кімната для конфіденційного побачення  затриманого із захисником, ані кімната для затриманих.

Спілкування затриманих та доставлених із захисниками відбуваються у кабінетах слідчих, що є порушенням права на приватність.

Відповідальний за перебування затриманих з наказом про його призначення не ознайомлений, документація щодо забезпечення записів усіх дій, що проводяться із залученням затриманого, не ведеться.

У порушення вимог статті 10 Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських та таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання, до посадових інструкцій працівників відділення поліції не внесено пункт про заборону катування.

Журнал реєстрації надання медичної допомоги особам, які утримуються в черговій частині не ведеться. Перевіркою наявної аптечки виявлена невідповідність ліків та засобів обов’язковому переліку та неналежні строки зберігання препаратів.

У приміщенні установи санвузол не встановлений. На території двору відділення розташований вуличний туалет, облаштований над вигрібною ямою, що використовується співробітниками установи.

Слід зауважити, що керівництвом відділення докладаються зусилля щодо створення належних умов функціонування підрозділу, в тім, цей процес потребує збільшення обсягів фінансування відділення..

За результатами візиту буде підготовлено звіт, який разом із рекомендаціями щодо усунення виявлених недоліків буде надіслано, зокрема, до Головного управління Національної поліції в Одеській області.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"