НОВИНИ

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

РУБРИКАТОР

Умови тримання в ІТТ на Київщині принижують людську гідність та порушують права людини

18.05.2018

Працівники Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого здійснили моніторинговий візит до ізолятора тимчасового тримання № 10 ГУНП в Київській області (м.Переяслав-Хмельницький).

Під час моніторингу працівники Секретаріату Уповноваженого конфіденційно поспілкувались з трьома затриманими особами. Двоє із них повідомили про порушення їхніх прав на медичну допомогу та тривале тримання в ІТТ: вони перебувають там понад місяць.

Також моніторами встановлено, що умови тримання в ІТТ є такими, що принижують людську гідність та порушують права людини. Так, в усіх камерах установи недостатнє природне і штучне освітлення, вікна камер не обладнано кватирками із замками для вентиляції, що унеможливлює відкриття кватирки та не забезпечує доступ до свіжого повітря.

Душова не обладнана суцільною перегородкою від коридору та знаходиться поряд з кабінетом начальника ІТТ, що є порушенням права на приватність осіб. Таким чином, затримані змушені роздягатися в загальному коридорі і приймати душ у всіх на виду.

Не проводиться своєчасно заміна постільних речей. Більшість матраців, подушок, ковдр брудні, зношені та потребують негайної заміни. Майже у всіх камерах відсутні лави для сидіння та тумбочки для зберігання продуктів харчування і предметів особистої гігієни. Перегородки кабін санвузлів та туалети не обладнані належним чином.

Крім того, під час візиту встановлено, що в ІТТ не дотримується право на належну медичну допомогу та охорону здоров’я. Штатним розписом навіть не передбачена посада медичного працівника.

 Обладнання кімнат слідчих і адвокатів не відповідає вимогам Положення про кімнати для проведення слідчих дій та інших заходів в органах і підрозділах Міністерства внутрішніх справ України.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"