НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

РУБРИКАТОР

Умови тримання у карцерах Ізмаїльської установи виконання покарань (№ 22) можливо розглядати як катування

25.11.2016

30 червня 2016 року працівники Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого з прав людини спільно з громадськими моніторами здійснили моніторинговий візит до Ізмаїльської установи виконання покарань управління Державної пенітенціарної служби України в Одеській області (№ 22). Ця установа фактично виконує функцію слідчого ізолятора і на момент візиту в ній утримувалося 182 особи.

Незважаючи на те, що адміністрація установи здійснює ремонтні роботи в окремих приміщеннях та камерах, вони є недостатніми, оскільки один з двох корпусів, який побудовано у середині 19 сторіччя, потребує капітального ремонту. Особливо у занедбаному стані перебувають камери карантину для новоприбулих осіб, у яких стіни уражені грибком та пліснявою, відсутній доступ до свіжого повітря та природнього освітлення через встановлення на вікнах додаткових захисних екранів.  Ремонту потребують і кімнати в адміністративній будівлі для проведення короткострокових побачень.

У приміщенні збірного відділення установи, в якому новоприбулі ув’язнені повинні перебувати не більше двох годин, облік цього часу не здійснюється.

В ході візиту не було виявлено порушень норм житлової площі. Водночас, більшість камер обладнано надмірною кількістю спальних місць, що створює умови для можливих порушень. У приміщеннях для тримання в’язнів відсутня примусова вентиляція, санвузли не обладнані змивними бачками для зливу води, клозетні чаші застарілі та потребують заміни, у всіх камерах відсутнє чергове (нічне) освітлення.

Умови тримання ув’язнених у карцерах установи можливо розглядати як катування. Загальна площа такого приміщення разом із санвузлом складає лише 2,8 м2, а металеве ліжко у ньому має довжину 1,7 м. У поточному році покарання у вигляді тримання в карцері було застосовано до однієї особи, яка перебувала у ньому 10 діб.

Хоча в місті Ізмаїл було введено карантин у зв’язку зі спалахом захворювань на гострі кишкові інфекції, а також вживалися заходи щодо недопущення розповсюдження інфекції та поліпшення стану водопостачання, на час візиту в камерах Ізмаїльської установи виконання покарань (№ 22) не було встановлено бачків з питною водою, як це передбачено чинним законодавством, що створювало небезпеку для здоров’я в’язнів.

Під час візиту виявлено недостатній рівень забезпечення права ув’язнених на медичну допомогу. У медичній частині залишаються не укомплектованими посади терапевта і стоматолога, відсутні стаціонар та ізолятор для тримання осіб з психічними розладами, бракує функціональних приміщень (процедурного та фізіотерапевтичного кабінету, функціональної діагностики, перев’язувальної), а також необхідного обладнання. В установі не організовано зберігання ліків, які отримуються від родичів ув’язнених. Диспансерний нагляд не здійснюється. Списання сильнодіючих препаратів відбувається без будь-яких записів у медичних картах пацієнтів.

Монітори також вивчали питання надання комплексних послуг з профілактики та лікування ВІЛ/СНІДу. На даний час в установі тримається 16 ВІЛ-позитивних осіб, із яких 9 отримують високоактивну антиретровірусну терапію. Такі в’язні у повному обсязі забезпечені ліками та мають доступ до медичного обстеження. В установі створені достатні умови для проведення перед- та післятестового консультування.

За результатами моніторингового візиту до Міністерства юстиції України буде направлено відповідний звіт для вжиття заходів реагування на виявлені порушення прав ув’язнених.

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"