НОВИНИ

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

РУБРИКАТОР

Україна заплатить 9 тис. євро сім’ї в’язня, який помер через неналежну медичну допомогу в СІЗО

02.01.2020

Держава Україна повинна заплатити дев’ять тисяч євро сестрі громадянина Грузії Тамаза Кардави, який упродовж майже двох років не отримував належної медичної допомоги у Київському СІЗО та помер у 2010 році від цирозу печінки.

Відповідне рішення Європейського суду з прав людини опублікувала Харківська правозахисна група.

До європейського суду Тамаз Кардава звернувся ще 27 березня 2009 року. Однак менше ніж за два тижні чоловік помер, тож інтереси Кардави продовжувала представляти його сестра Манана. Суд зобов’язав державу Україна виплатити Манані Кардаві дев’ять тисяч євро. У цю суму входить відшкодування моральної шкоди, судових зборів та послуг адвокатів.

7 серпня 2008 року грузина затримали міліцейські за підозрою у розбої. Під час затримання у чоловіка знайшли наркотики та доставили його до Шевченківського райвідділку міліції. Як зазначав Тамаз Кардава, там його декілька разів жорстоко били міліцейські. Згодом його оглянув фельдшер, який помітив на тілі чоловіка гематоми та закриту травму грудної клітини.

Уже 12 серпня 2008 року Шевченківський райсуд Києва ухвалив залишити Кардаву під вартою. Чоловік подав низку скарг на  незаконне затримання, арешт та жорстоке поводження з боку міліції. Утім, Шевченківська районна прокуратура відмовилася відкривати кримінальне провадження, а заяви грузина назвала необґрунтованими.

Невдовзі стан здоров’я Тамаза Кардави значно погіршився і його відправили до лікарні. Медики виявили у чоловіка закриту черепно-мозкову травму, множинні тупі травми внутрішніх органів, у тому числі нирок, зламане ребро, а також — декілька хронічних захворювань, зокрема, гепатит С.

Кардаву декілька разів обстежували лікарі слідчого ізолятора. Зокрема, невролог виявив у нього наслідки черепно-мозкової травми. Головний лікар також діагностував у чоловіка віддалені наслідки травми голови та хронічний гепатит C. Ув’язнений звертався до суду з проханням відпустити його на лікування, однак йому відмовили.

У листопаді 2009 року у Кардаву помістили у медичне відділення СІЗО. На той час у в’язня вже розвинувся цироз печінки. Чоловік просив відправити його у лікарню, однак йому відмовляли.

Привезли Кардаву у лікарню лише в березні 2010-го. Тамтешні лікарі діагностували у в’язня активну фазу цирозу печінки, запалення нирок, панкреатит та низку інших захворювань. Чоловіку виписали ліки та відправили назад у слідчий ізолятор.

30 березня 2010 року адвокат Кардави попросив звільнити його з-під варти через поганий стан здоров’я. Однак суд відмовився відпускати ув’язненого. Вже за два дні Кардаві стало значно гірше — йому викликали швидку та відправили у лікарню. За тиждень чоловік помер. Київська прокуратура відмовилася порушити кримінальне провадження у зв’язку зі смертю чоловіка.

Раніше “Слідство.Інфо” уже повідомляло, як у Київському СІЗО не надавали належної допомоги хворому на СНІД та туберкульоз Дмитру Пономаренку. Півтора року чоловік перебував у тюрмі, допоки не помер прикутим до лікарняного ліжка наручниками.

Водночас ми розповідали, що в українських тюрмах окремі категорії в’язнів мають особливі умови утримання, які заборонені законом. Зокрема, ми показали, як конвоїри київського та одеського ізоляторів дозволяють в’язням, обвинуваченим в особливо тяжких злочинах, вільно пересуватися на свободі і зустрічатися з невідомими людьми. Про це журналісти повідомили у фільмі-розслідування “Тюрма можливостей”.

Невдовзі після оприлюднення фільму Державне бюро розслідувань відкрило два кримінальні провадження, а Міністерство юстиції і Державна кримінально-виконавча служба, якій підпорядковуються всі українські тюрми, почали службове розслідування. Нещодавно “Слідству.Інфо” повідомили, що за результатами цієї перевірки уже почалися звільнення.

Марія Горбань

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"