НОВИНИ

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

РУБРИКАТОР

Україна занадто широко застосовує положення про держзраду щодо журналістів та ЗМІ

14.12.2017

Управління Верховного комісара Організації Об’єднаних Націй з прав людини занепокоєне тим, що в Україні широкого використовуються і тлумачаться положення Кримінального кодексу України, які стосуються тероризму, а також положення щодо державної зради та посягання на територіальну цілісність і недоторканність держави у справах проти співробітників українських ЗМІ, журналістів та блогерів.

Про це йдеться в доповіді Управління щодо ситуації з правами людини в Україні за період з 16 серпня до 15 листопада 2017 року.

Протягом звітного періоду щонайменше три особи були затримані та арештовані, і ще один чоловік був засуджений до умовного покарання на основі змісту поширеного ним допису у соціальній мережі,зазначено в документі.

В УВКПЛ уточнюють, що йдеться про випадки, коли співробітники СБУ 28 вересня 2017 року затримали чоловіка в Запоріжжі за його належність до “комітету з соціальних комунікацій” самопроголошеної “Донецької народної республіки” та публікацій, які, на думку СБУ, були анти-українськими та містили публічні заклики до посягання на територіальну цілісність та недоторканість України.

Другого чоловіка було затримано співробітниками СБУ 19 жовтня у м. Березівка Одеської області, а третього – 27 жовтня 2017 року в Дніпрі за дописи у соціальних мережах, які співробітники СБУ назвали “анти-українськими”, нагадують в УВКПЛ.

Крім того, 2 жовтня Деснянський районний суд у м. Києві засудив чоловіка за статтею 109 ККУ (дії, спрямовані на насильницьку зміну або повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) за репост у соціальних мережах.

Також, за інформацією ММПЛУ, 28 вересня 2017 року Андрушівський районний суд Житомирської області виніс обвинувальний вирок проти одного співробітника ЗМІ та одного ІТ-фахівця за обвинуваченням, пов’язаним з тероризмом, та засудив кожного з них до 9 років позбавлення волі.Проти них було висунуто обвинувачення в організації онлайн-мовлення телеканалу “Новороссия ТВ” (пов’язаного з “Донецькою народною республікою”, яку СБУ визнає терористичною організацією).  Обидвох було визнано винними у “створенні терористичної групи чи терористичної організації” (стаття 258-3 Кримінального кодексу України), а ІТ-фахівця було додатково засуджено за “публічні заклики до вчинення терористичного акту” (стаття 258-2 Кримінального кодексу України) та “порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії” (стаття 161 Кримінального кодексу України).

УВКПЛ також вважає тривожною тенденцією те, що іноземних журналістів, які висвітлюють конфлікт на сході України, називають “пропагандистами” і на основі цього депортують з України.

Так, протягом звітного періоду три журналісти з Російської Федерації та два з Іспанії були затримані, допитані та депортовані з України у зв’язку зі своєю професійною діяльністю.

УВКПЛ застерігає, що будь-яке обмеження свободи вираження поглядів у разі його застосування має бути пропорційне законній меті, та закликає до уважного розгляду кожного обмежувального заходу з точки зору міжнародних стандартів, включно з судовою практикою Європейського суду з прав людини.

В профільному управлінні ООН також занепокоєні тим,  що практично немає зрушень у розслідуваннях нещодавніх фізичних нападів на співробітників ЗМІ у резонансних справах про вбивства Павла Шеремета і Олеся Бузини.

Водночас моніторингова місія наголошує на обмеженні свободи вираження поглядів на непідконтрольних Україні територіях.

У ЗМІ, що діють у так званих “Донецькій народній республіці” та “Луганській народній республіці”, не допускаються критичні публікації або альтернативні точки зору.

“27 вересня 2017 року озброєні чоловіки увірвалися до будинку відомого блогера та активіста в Донецьку, побили його і допитали його та його дружину (див. пункт 53 вище). Блогера свавільно утримували під вартою протягом 36 днів до 2 листопада за звинуваченнями у “тероризмі”. Вірогідно, “звинувачення” базувалося на його публікаціях, в яких він критикував керівництво “Донецької народної республіки””, — йдеться у доповіді.

Крім того, озброєні групи “Донецької народної республіки” продовжують утримувати під вартою блогера Станіслава Асєєва (відомого як “Васін”), якого було затримано 3 червня 2017 року. Ще одного блогера в “Луганській народній республіці”, як повідомляється, було “засуджено” за “екстремізм” та “шпіонаж” за його критичні дописи у соціальних мережах до 14 років позбавлення волі.

Також відбуваються порушення захисту приватності та персональних даних інтернет-користувачів у “Донецькій народній республіці”. Так, 21 вересня так зване “міністерство комунікацій” надіслало листа інтернет-провайдерам з вимогою збирати та зберігати персональні дані інтернет-користувачів та інформацію про їх діяльність в інтернеті. В якості обґрунтування цієї вимоги було наведено “велику кількість” запитів “правоохоронних органів” щодо встановлення осіб, яких підозрюють у скоєнні правопорушень.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"