НОВИНИ

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

08.04.2024

05.04.2024

РУБРИКАТОР

Українським в’язням дозволили зберігати шприци, голки та презервативи

02.06.2021

Міністерство юстиції внесло зміни до Правил внутрішнього розпорядку установ виконання покарань та дозволило засудженим зберігати стерильні шприци, голки та контрацептиви в герметичній упаковці.

Про це стало відомо з опублікованого наказу.

До внесення змін засудженим дозволялося зберігати за наявності відповідного лікарського висновку медичні вироби, технічні та інші засоби реабілітації, а також лікарські засоби, необхідні для підтримання життєдіяльності організму. Відтепер в’язням дозволять зберігати не більше ніж по п’ять одиниць стерильних шприців, голок та контрацептивів у герметичній упаковці.

У березні минулого року Мін’юст видав наказ, яким дозволив користуватися в’язням у СІЗО та колоніях ігровими приставками. Тепер в’язням також дозволили мати зарядні пристрої для них та дротові навушники без мікрофона.

Правозахисники не вперше говорять про необхідність зміни фокусу в’язничної влади на зниження шкоди та уникнення передачі хвороб ін’єкційним шляхом, який є поширеним у пенітенціарних установах. Так, у деяких закордонних в’язницях адміністрації встановлюють автомати з презервативами та стерильними голками, щоб знизити шкоду від вживання.

“Так само можливість користуватися презервативами базується на очевидному визнанні, що окремі ув’язнені ведуть гомосексуальне статеве життя в СІЗО. Необхідність застосування товарів гігієни статевого життя цілком стосується і ув’язнених жінок. Захист від хвороб, які передаються статевим шляхом, має бути завданням адміністрації СІЗО, а не заборонятися як наслідок заборони мати будь-які предмети медичного призначення”, – наголошує в рекомендаціях щодо змін до внутрішніх правил розпорядку установ виконання покарань та СІЗО правозахисник Вадим Човган.

Окрім цього, досвід в шести країнах, де діють програми обміну голок у в’язницях, демонструє, що такі програми:

-не загрожують безпеці тюремного персоналу і ув’язнених, фактично роблять в’язницю безпечнішим місцем для життя і роботи;

-не збільшують споживання наркотиків і число ін’єкцій;

-знижують рівень ризикованої поведінки й поширення захворювань (включно з ВІЛ-інфекцією та гепатитом С);

-мають інші позитивні наслідки для здоров’я ув’язнених;

-ефективні в різних типах в’язниць;

-успішно використовують різні методи роздачі голок залежно від потреб персоналу і ув’язнених в різних типах в’язниць.

Нагадаємо, що у вересні 2018 року Міністерство юстиції розробило нові правила внутрішнього розпорядку установ виконання покарань. Відтоді ув’язненим дозволили носити бороди, курити в карцерах та спілкуватися безпосередньо з адміністрацією. Дозволили також сидіти на спальних місцях у непередбачений для сну час та змінили деякі норми щодо листування, а тому для прочитання листів в’язнів треба буде отримати дозвіл начальника установи.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"