НОВИНИ

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

РУБРИКАТОР

У жовтні в Україні зникли троє узбекистанців: рідні та адвокати кажуть, що їх викрала СБУ

26.10.2020

Правозахисники звинувачують українських правоохоронців у допомозі спецслужбам авторитарних режимів у пошуку та подальшому висланні на батьківщину людей, яких там переслідують за релігійними мотивами. У жовтні в Україні зникли троє громадян Узбекистану, одного з яких, за свідченнями рідних, уже відправили додому. 

Про це рідні та захисники зниклих розповіли на пресконференції.

5 жовтня цього року Назакат Хайдаров надіслав своїй дружині Алішер 10-секундне повідомлення в месенджері. Чоловік розповів, що знайшов таксиста, який має відвезти його до місця зустрічі з водієм BlaBlaCar. Назакат мав приїхати додому з Полтави, куди вирушив декількома днями раніше в справах.

Коли ввечері Хайдаров не приїхав додому, дружина почала телефонувати друзям та знайомим. Вони розповіли, що бачили, як Назакат сідав у таксі, однак не знали, чи доїхав він до місця призначення. Згодом виявилося, що під час поїздки дорогу таксі перекрив мікроавтобус, звідки вийшли люди в цивільному, викрали Хайдарова та поїхали в невідомому напрямку.

Під час затримання люди в цивільному, як розповіли Алішер у службі таксі, показували посвідчення СБУ. Невдовзі мати викраденого чоловіка зателефонувала жінці й розповіла, що Назакат перебуває в Узбекистані та нібито просив не шукати його.

Родина Хайдарових втекла з Узбекистану у 2010 році через те, що там Назаката переслідували за релігійними мотивами. Одного з його друзів посадили до в’язниці за прослуховування забороненого на території країни проповідника в компанії, у якій перебував і Назакат. Чоловіка оголосили в розшук за статтею щодо зазіхання на територіальну цілісність, через що згодом уже в Україні Міграційна служба відмовила йому в наданні статусу біженця. Дружина Хайдарова отримала посвідку на проживання після того, як уже в Україні в подружжя народилася донька.

У 2017 році, як розповіла Аліше, Назаката почали шантажувати. У нього вимагали 25 тис. дол. за те, щоб не видавати його владі Узбекистану, яка не перший рік переслідує своїх громадян за звинуваченнями в участі в “Хізб ут-Тахрір”.

Другий випадок зникнення громадянина Узбекистану стався 19 жовтня в Харкові.Того дня адвокати Рахмедина Сапарова приїхали зустрічати свого клієнта з колонії, звідки він мав вийти після відбування покарання. Однак через декілька годин чекання захисникам повідомили, що Сапаров нібито сам вийшов з установи раніше, ніж приїхали адвокати.

Згодом на місце викликали поліцію та повідомили їй про викрадення. Проте правоохоронці так і не внесли відомості до ЄРДР, а тому досі ніхто не подивився записів з камер спостереження, на яких видно, з ким ішов та чи вийшов узагалі того дня з колонії Рахмедин. Не відреагували на звернення й у ДБР, куди адвокати написали заяву на працівників СБУ.

Щодо третього випадку, який стався в Одесі, то правозахисники повідомили, що мають наразі зовсім мало інформації. Їм відомо, що Улукбек Хакімов мав в Україні дружину та дітей, за яких пара вела боротьбу. Працівники СБУ в цивільному, як розповів голова Асоціації мусульман-біженців Азан Анвар Деркач, затримала чоловіка в його квартирі та відвезла до суду. Наразі про його місце перебування нічого не відомо.

Нагадаємо, за словами правозахисників, Україну не можна вважати безпечною третьою країною (країна, яка не є країною походження іноземця або особи без громадянства), адже система надання притулку тут порушує права людини.

Новини про видавання владі різних держав людей, що шукають притулку в Україні, з’являються доволі часто. У 2018 році Генеральна прокуратура України екстрадувала інгуша Тимура Тумгоєва до Російської Федерації за запитом ФСБ. Про тиск із боку СБУ повідомляла й низка турецьких дисидентів, які переховувалися в Україні від переслідувань влади Реджепа Ердогана.

Також 2018 року трансґендерний активіст Сольдаду Ковалісіді поїхав шукати притулку в Нідерландах. Із 2016 року він намагався пройти цю процедуру в Україні, але, навіть вигравши суд у ДМСУ, в нього не вийшло це зробити. Представники відомства прямо на засіданнях погрожували йому повторними відмовами.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"