НОВИНИ

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

РУБРИКАТОР

У Зеленського готуються до відкату судової реформи

21.02.2022

На зустрічі в Офісі президента 18 лютого представники ОП, парламенту та судової влади обговорили можливість розширення строків перевірки чинних членів ВРП на доброчесність. Така ініціатива підриває хід судової реформи, розпочатої президентом Зеленським, та означатиме свідомий відкат у реформуванні.

Представники суддів та парламентарі наголосили, що швидка перевірка чинних членів ВРП протягом шести місяців, як того вимагає чинний закон, може спровокувати “колапс судової системи”, оскільки звільнення членів ВРП у результаті перевірки означатиме, що чинна ВРП стане “неповноважною”.

Цю тезу заперечив голова Етичної ради, що очищує ВРП, Лев Кишакевич. На зустрічі в ОП він зазначив, що початок оцінювання чинних членів ВРП не веде до автоматичного відсторонення від посади та зупинення їхніх повноважень — це можливо лише після завершення оцінювання, проведення співбесіди та у разі встановлення невідповідності критеріям доброчесності та професійної етики. Таким чином, проведення Етичною радою перевірки найближчим часом жодним чином не вплине на повноважність ВРП.

Експерти Фундації DEJURE погоджуються з Левом Кишакевичем та наголошують, що ніякого колапсу судової системи в результаті перевірки і звільнення негідних членів ВРП не відбудеться.

“Якщо вдуматись у те, що говорять представники суддів та парламентарі, то виходить десь таке: звільняти недоброчесних членів ВРП зараз ніяк не можна, треба розтягнути їхнє звільнення на роки, щоби ця нереформована ВРП отримала під контроль новостворену ВККС і керувала призначеннями 2500 суддів по всій Україні. Тобто, фактично, вони пропонують згорнути судову реформу Зеленського, тому що саме у очищенні ВРП і полягає її основа. Прикривати небажання реформувати судову реформу війною — дуже зручно, але неефективно. Боротьба за справедливий суд для всіх — це такий же фронт, як і на сході, тільки внутрішній. Будь-які поступки тут означатимуть капітуляцію Зеленського у судовій реформі”, — підкреслив голова правління Фундації DEJURE Михайло Жернаков.

Експерт наголосив, що не потрібно лякати українців та міжнародних партнерів “колапсом” судової системи у разі звільнення членів ВРП у результаті перевірки Етичною радою.

“Є три причини, чому обіцяного “колапсу” судової системи не станеться. По-перше, ВРП і так не здійснює більшість своїх повноважень, тому якщо ВРП стане неповноважною, ще пара місяців без їхньої роботи (поки не будуть відібрані нові члени) не будуть критичними для судової системи. По-друге, у разі військової загрози і необхідності евакуації судів усе необхідне може здійснити  ДСА. По-третє, у випадку відсутності кворуму вакансії в ВРП можна цілком заповнити за 2-3 місяці — конкурси на заміщення п’яти вакансій у ВРП уже тривають. Кожен день негідних членів ВРП на посаді означає ще один день корупції, кругової поруки та збереження тієї судової системи, які довіряє два відсотка громадян України”, — прокоментував Михайло Жернаков.

Нагадаємо, Етична рада, що очистить ВРП, була сформована 9 листопада 2021 року. Відповідно до закону про очищення ВРП, члени ВРП мають пройти перевірку на доброчесність та професійну етику у шестимісячний строк після початку роботи Етичної ради. Напередодні проведення перевірки у відставку подали в.о. голови ВРП Олексій Маловацький та член ВРП Павло Гречківський.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"