НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

РУБРИКАТОР

У Збаразькій виправній колонії виявлено порушення прав жінок

30.11.2017

23 листопада 2017 року працівники Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого спільно з представниками громадськості здійснили моніторинговий візит до Державної установи «Збаразька виправна колонія (№ 63)», (Тернопільська область), яка призначена для тримання неодноразово засуджених до позбавлення волі жінок.

В ході візиту моніторинговою групою було засвідчено, що інтер’єр спальних приміщень наближений до домашнього: постільна білизна виглядала чистою, стіни прикрашені килимами.

Водночас, учасники візиту відзначили деякі недоліки у діяльності установи: в одному із гуртожитків протікає дах, про що свідчили характерні плями на стелі; у туалеті дільниці карантину та розподілу відсутні дверцята, що позбавляє можливості усамітнитися; душ не обладнано перегородками; бачки для питної води використовуються не за призначенням, а як підставки для вазонів з квітами.

У дисциплінарних приміщеннях недостатньо денного світла, фактично відсутній доступ до свіжого повітря, сантехніка застаріла та перебуває у неналежному стані.

Медичне обслуговування здійснюється працівниками медичної частини колонії, спеціалістами амбулаторно-профілактичного відділення та лікарями лікувального закладу при установі для жінок, які хворі на туберкульоз, дерматовенерологічні захворювання. Ведеться диспансерний облік хворих, здійснюються періодичні профілактичні огляди з проведенням обов’язкових лабораторних обстежень та флюорографії. В установі перебуває троє хворих на онкологічні захворювання, які періодично проходять курси лікування у міжобласній лікарні при ДУ «Львівська установа виконання покарань (№ 19)». Такі жінки отримують симптоматичну терапію із використанням ненаркотичних знеболювальних препаратів.

Установа має заборгованість у 50 тис. грн за ремонт рентгенівського апарату, який був встановлений у 2007 році без укладання договору про його обслуговування.

Під час візиту до учасників моніторингової групи надійшла велика кількість скарг від засуджених жінок щодо занадто тривалих термінів отримання грошових переказів від родичів (у середньому 30 календарних днів).

За результатами моніторингового візиту звіт із наданням відповідних рекомендацій буде направлено до Міністерства юстиції України.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"