НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

РУБРИКАТОР

У Заставнівському відділенні Кіцманського відділу поліції ГУНП у Чернівецькій області зафіксовані факти порушення права затриманих осіб на захист

09.04.2019

В рамках реалізації національного превентивного механізму моніторинговою групою здійснено візит до Заставнівського відділення Кіцманського відділу поліції ГУНП у Чернівецькій області.

Відділення поліції розміщене у двоповерховій будівлі з цокольним поверхом. Будівля була реконструйована у 2013 році під потреби відділення поліції.

У відділенні поліції є три кімнати для затриманих. У кімнатах здійснено сучасний ремонт, встановлено нове обладнання в санвузлах, на ліжках переважно чиста постільна білизна. Затримані можуть користуватися душовою кімнатою та туалетом. У холі є повідомлення про відеоспостереження.

Жоден із чотирьох входів до відділення недоступний для маломобільних верств населення. Сходи не промарковані жовтим кольором, проте на центральних вхідних дверях є текст написаний шрифтом Брайля.

Вільного доступу до Книги скарг та пропозицій немає. При вході є оголошення про заборону заходити у приміщення відділення поліції з мобільним телефоном, проте начальник відділення повідомив, що немає жодного нормативно-правового акту, яким би передбачалася наявність такого оголошення.

Відсутня спеціально обладнана кімната для проведення слідчих дій. У кімнатах відділення, де відбувається спілкування з запрошеними, затриманими чи доставленими особами, немає жодної аптечки, не ведеться відеофіксація. У аптечках, які знаходилися в черговій частині та в кімнаті прийому громадян, термін придатності всіх медикаментів сплив.

Моніторами виявлене недостатнє освітлення у кімнатах для затриманих, деяких коридорах. Зі слів поліцейських лампи не вдається оновити через брак фінансування.

Виявлено порушення на особисту безпеку осіб, які перебувають у даному приміщенні. Зокрема, всі наявні вогнегасники у відділі потребують проходження технічного обслуговування. План евакуації при пожежі відсутній. На цокольному поверсі виявлена елекролюстра в аварійному стані, яка в будь-який момент може впасти. Електрощитова на першому поверсі знаходиться у відкритому стані.

Огляд необхідних для ведення журналів показав, що є ознаки формального їх заповнення. Так, в Журналі обліку доставлених, відвідувачів, запрошених деякі записи про затриманих осіб не співпадають із записами в рапортах приймання-здавання чергування та записами в Журналі інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Виявлено, що є непоодинокі випадки інформування із затримкою про затриманих осіб Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, замість негайного інформування. Виявлено факт затримання особи о 23.00, проте Центр БВПД про затриманого було повідомлено лише о 24.00. Виявлені відсутні записи про час затримання деяких осіб. Часто зазначається, що адвокати не прибувають до затриманих осіб нібито через «відмову» затриманих осіб або через те, що затримана особа «не потребує» адвоката. Проте, згідно з чинними нормами, після повідомлення Центру БВПД про затриману особу, призначений адвокат зобов’язаний прибути для зустрічі із затриманою особою. Також у відділенні виявлена відсутність копій протоколів затримання деяких осіб. Таким чином діюча практика у даному відділенні поліції може свідчити про порушення права затриманих осіб на захист.

За результатами візиту будуть надіслані листи реагування до Головного управління національної поліції у Чернівецькій області.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"