НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

РУБРИКАТОР

У Заставнівському райсуді на Буковині порушуються права підсудних

08.04.2019

Регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Чернівецькій  області Леонід Мельников та громадський монітор Богдан Бойко здійснили моніторинговий візит в рамках реалізації національного превентивного механізму до Заставнівського районного суду Чернівецької області.

Під час візиту монітори перевірили умови перебування громадян в суді, забезпечення прав підсудних (засуджених) та доступність до суду маломобільних груп населення.

Сходи центрального входу промарковані жовтим кольором для людей з порушенням зору, також присутні написи шрифтом Брайля.

Відсутня доступність до приміщення суду для маломобільних груп населення. Входи не обладнані пандусами. Туалетні кімнати не пристосовані для користування ними людьми з інвалідністю.

В суді використовуються три зали судових засідань, один з яких – для розгляду кримінальних проваджень. В усіх залах забезпечено задовільні умови для здійснення правосуддя. Меблі та інший інвентар перебуває у належному стані. В суді наявні вогнегасники, що пройшли технічне обслуговування.

Зал судових засідань для розгляду кримінальних проваджень обладнаний у необхідній кількості технічними засобами фіксування кримінального провадження. Дотримано температурний режим, достатньо природнього та штучного світла, встановлено кондиціонер. Наявна аптечка та організовано питний режим. Забезпечено окремий заїзд на територію суду для спеціального автотранспорту та окремий вхід для підсудних (засуджених).

Проте в суді відсутні камери для підсудних, приміщення для варти, кімната конфіденційного спілкування з адвокатом. До та після судового засідання підсудні перебувають безпосередньо в спецтранспорті. Перебування осіб у зазначеному спецтранспорті впродовж тривалого часу за несприятливих умов може бути розцінене як нелюдське та таке, що принижує людську гідність, поводження.

Із зали судових засідань для розгляду кримінальних проваджень є вхід у окрему кімнату із ґратами на дверях, лавами та бутлем з водою з написом «Для підсудних». Це дає підстави вважати, що в даній кімнаті можуть утримуватися підсудні (засуджені), проте вона зовсім не пристосована для таких цілей.

Не забезпечено наявність окремого шляху для входу підсудних (засуджених), і вони рухаються коридором загального користування. Водночас в будівлі є вільні приміщення, які можуть використовуватися для потреб суду.

За результатами моніторингового візиту будуть надіслані листи реагування до територіального управління Державної судової адміністрації України в Чернівецькій області.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"