НОВИНИ

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

РУБРИКАТОР

У Зарічненському та Дубровицькому відділеннях поліції виявлено непоодинокі порушення прав затриманих

16.08.2018

Регіональний координатор Уповноваженого взаємодії з громадськістю у Рівненській області та монітор національного превентивного механізму під час моніторингового візиту до відділень поліції не виявили обставин, які можуть свідчити про факти катування, а також іншого нелюдського або такого, що принижує гідність, видів поводження.

Водночас, зафіксовано ряд системних недоліків щодо дотримання конституційних прав громадян при затриманні та доставленні їх до вказаних відділень поліції, а також наданні домедичної допомоги, в тому числі вразливим групам населення.

Так, у Дубровицькому відділенні поліції виявлено факти недотримання вимог Кримінального процесуального кодексу України щодо забезпечення фіксації часу та місця фактичного затримання особи за підозрою у вчиненні злочину. Згідно з наявними протоколами, особи затримуються у службових кабінетах відділення поліції, хоча з аналізу інших процесуальних документів та журналів обліку роботи з’ясовано, що факти  затримань мали місце задовго до складання таких документів, а особи утримувались без будь–яких правових підстав.

Також з’ясовано, що службові особи, відповідальні за перебування затриманих у відділеннях поліції, проводять відповідну роботу формально, без належного забезпечення прав затриманих.

Однією з проблем в діяльності відділень поліції є неможливість використання кімнат для затриманих через невідповідність їх вимогам законодавства та відомчим нормативним актам.

Окрім того, в ході вивчення питання щодо забезпечення права на домедичну допомогу з’ясовано, що відділення поліції не в повній мірі  забезпечені  всіма необхідними медичними засобами, які необхідні для її надання.

Викликає занепокоєння те, що працівники чергових частин не володіють необхідними знаннями щодо дотримання прав вразливих груп населення на безперервне лікування. Зокрема,  оперативні чергові відділень поліції не мають інформації про місця, де в області впроваджена замісна підтримувальна терапія, а також порядок дій під час доставлення осіб, які її потребують. Не змогли працівники відділень поліції  вказати особливості застосування заходів примусу і до осіб, які отримують антиретровірусну терапію.

Турбують також і факти відсутності кімнат для проведення слідчих дій та конфіденційних побачень.

Також у приміщеннях відділень поліції відсутні обладнані пандуси, що унеможливлює до них доступ осіб з інвалідністю.

Не забезпечено тут доступ до інформації про права людини, зокрема порядку звернення до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, подання запитів на інформацію.

За результатами моніторингових візитів буде підготовлено відповідний звіт для усунення виявлених недоліків.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"