НОВИНИ

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

РУБРИКАТОР

У Вознесенському відділі поліції на Миколаївщині порушуються права затриманих осіб на захист

19.04.2019

Моніторингова група у складі регіонального координатора взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Миколаївській області Вадима Жепала та моніторів НПМ Ірини Борщевської та Світлани Пашкевич здійснили позаплановий візит до Вознесенського відділу поліції у Миколаївській області.

З’ясовано, що керівництвом ГУНП у Миколаївській області та Вознесенського ВП протягом року проведено ряд дієвих заходів, спрямованих на усунення недоліків, виявлених під час попередніх візитів.

Вхід до відділу поліції обладнаний пандусом та кнопкою виклику чергового для маломобільних груп населення. Вхід до будівлі і територія обладнані відеоспостереженням. Облаштована приймальня для прийому громадян, де розміщена відповідна інформація для відвідувачів, Пам’ятка для затриманих осіб, забезпечено вільний доступ відвідувачів до Книги скарг та пропозицій.

Контроль за дотриманням законності перебування громадян у приміщенні відділу ведеться окремим співробітником. На момент візиту в приміщенні відділу перебувало чотири особи, потерпілі від злочину та свідки кримінального провадження. Під час розмови з відвідувачами порушень їхніх прав не зафіксовано.

Після ремонту, відновив свою роботу ізолятор тимчасового тримання Вознесенського ВП, у якому на момент візиту знаходилося 10 громадян. З усіма особами проведені бесіди, скарг на порушення їхніх прав не надійшло.

Водночас учасниками моніторингової групи виявлено ряд порушень у діяльності відділу. Так, у Журналі інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги затриманим виявлено запис про інформування Центру з надання БВПД лише через 11 годин після затримання, при цьому відмітка про прибуття адвоката взагалі відсутня. Журнал містить виправлення та коригування.

Крім того, у порушення нормативних актів МВС України, у відділі не облаштовані ані кімната для слідчих дій, ані кімната для конфіденційного побачення затриманого із захисником, ані кімната для затриманих. Відповідальний за перебування затриманих з наказом про його призначення не ознайомлений, документація щодо забезпечення записів усіх дій, що проводяться із залученням затриманого, не ведеться. На порушення вимог статті 10 Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських та таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання, до посадових інструкцій працівників відділу поліції не внесено пункт про заборону катування.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"