НОВИНИ

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

РУБРИКАТОР

У Волочиському відділенні поліції Городоцького відділу поліції ГУНП в Хмельницькій області зафіксовані порушення прав затриманих осіб

02.04.2019

В рамках реалізації національного превентивного механізму регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини у Хмельницькій області Оксана Кізаєва та громадський монітор Анна Солом`яна здійснили візит до Волочиського відділення поліції Городоцького відділу поліції ГУНП в Хмельницькій області.

Під час моніторингу встановлено, що у відділенні поліції немає кімнати для проведення слідчих дій, обладнання та використання якої передбачене нормативними документами. Такий стан призводить до того, що службові особи, які здійснюють затримання, проводять слідчі дії у своїх кабінетах, через що унеможливлено контроль за дотриманням прав людини під час проведення цих дій. Також у відділенні поліції відсутня кімната для конфіденційного побачення затриманого із захисником.

Моніторинговою групою встановлено, що на більшості службових кабінетів відсутні таблички із зазначенням посад та прізвищ працівників, які в них працюють. Тому, у разі потреби, неможливо буде встановити, у яких саме службових приміщеннях перебували затримані чи доставлені особи, які скаржаться на неналежне з ними поводження з боку працівників поліції.

З порушенням вимог нормативних документів ведеться облікова документація, зокрема журнал обліку доставлених, відвідувачів та запрошених. Зокрема, в журналі не зазначається час, коли затримана особа залишила відділення поліції та наявність у них претензій. Наявні незначні розбіжності у журналі інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та протоколах затримання. При складанні протоколів затримання осіб, підозрюваних у вчиненні злочину, слідчим порушуються вимоги ст.208 КПК України, а саме не завжди зазначається місце та час фактичного затримання. Натомість зазначається, що затримання було здійснено у приміщенні відділення поліції.

Також у відділенні поліції не дотримуються права осіб з обмеженими фізичними можливостями. Приміщення поліції недоступне для маломобільних груп населення. Навіть до кімнати для прийому громадян, яка облаштована на першому поверсі, важко потрапити через турнікет на вході.

За результатами моніторингу будуть направлені відповідні звіти із рекомендаціями щодо усунення виявлених порушень.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"