НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

РУБРИКАТОР

У Волноваському відділі поліції існують передумови для порушення прав затриманих осіб

21.11.2017

13 листопада 2017 року моніторингова група у складі працівника Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, регіонального координатора взаємодії з громадськістю Уповноваженого у Донецькій області та громадського монітора здійснила моніторинговий візит до Волноваського відділу поліції ГУНП в Донецькій області.

Під час відвідування було виявлено низку порушень вимог чинного законодавства, що негативно впливає на стан дотримання прав затриманих осіб та громадян, які потребують допомоги працівників поліції.

Так, не забезпечено безперешкодний доступ до відділу поліції людей з інвалідністю. Також неможливе проведення конфіденційних побачень затриманих осіб із захисниками, тому що спеціальні приміщення, передбачені відповідним відомчим наказом МВС, відсутні. Немає кімнати для затриманих та слідчої кімнати.  Такі обставини створюють передумови для порушення прав осіб, що перебувають у відділі поліції. Зокрема, вбачається, що слідчі дії та інші передбачені законодавством заходи проводяться у не призначених для цього приміщеннях.

Крім того, моніторингова група зазначила, що у Волноваському відділі поліції порушуються вимоги щодо своєчасного повідомлення центрів з надання безоплатної правової допомоги про затримання осіб. Також монітори констатували низький рівень знань працівників відділу поліції в галузі дотримання прав затриманих осіб, недопущення фактів катування та нелюдського ставлення до затриманих осіб, незнання основоположних принципів міжнародного права в галузі захисту прав людини, відомчих нормативно-правових актів тощо.

За результатами моніторингового візиту відповідний звіт разом із рекомендаціями щодо усунення виявлених недоліків буде направлено до Національної поліції України.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"