НОВИНИ

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

РУБРИКАТОР

У Вінницькій установі виконання покарань №1 хворіють на COVID 13 довічників – Омбудсман

13.12.2021

Моніторингова група Офісу Омбудсмана відвідала заклад після численних повідомлень про спалах захворювання у вінницькій колонії та СІЗО.

«Станом на 10 грудня 2021 року, з числа осіб, що тримаються у слідчому ізоляторі установи, хворіє на COVID-19 одна особа; з числа осіб, що відбувають покарання у вигляді довічного позбавлення волі, хворіють на COVID-19 тринадцять осіб, – йдеться в повідомленні на сайті Офісу Омбудсмана. – Засуджені, які мають легкий перебіг захворювання ізольовані в камери-палати інфекційного ізолятора Вінницької міської медичної частини або за когортним принципом у камерах, де відбувають покарання з дотриманням санітарно-протиепідемічних вимог».

Медична частина ліками забезпечена, заявляють монітори. Станом на 10 грудня одного довічника госпіталізовано до ковідного відділення Вінницького обласного фтизіопульмонологічного центру.

Серед співробітників установи та медичної частини на COVID захворіли шестеро осіб. Щеплення отримали майже всі працівники, 92 ув’язнених та 138 засуджених.

Як ми повідомляли, минулого тижня з Вінницької установи виконання покарань і СІЗО № 1 стали надходити тривожна інформація: «Ситуація плачевна, як в СІЗО, так і в блоці, де утримуються засуджені довічно. Хворіють цілими камерами, поверхами. Медичних препаратів для всіх не вистачає. Є люди у критичному стані. В тому числі і засуджені довічно, яких необхідно перевозити в цивільні лікарні, інакше неодмінно будуть летальні випадки».

Нагадаємо, на час останнього візиту загальна кількість ув’язнених в установі була 1 091 осіб, з них 723 слідчо-заарештованих і 338 засуджених довічно. «Установа перебуває в занедбаному стані і більшість приміщень потребують капітального ремонту. Є сподівання, що Міністерство юстиції виділить достатньо коштів для ремонту приміщень», – зазначали влітку монітори ХПГ.


Правозахисники давно висловлюють занепокоєння щодо протиепідеміологічного захисту засуджених та ув’язнених. Відносно невисокий рівень захворюваності на COVID-19 у системі ДКВС пояснюється недостатньою кількістю тестів у місцях несвободи.

«Максимально можливе звільнення в’язнів як засіб запобігання пандемії COVID-19 є загальною рекомендацією усіх міждержавних організацій і фактично єдиним засобом пом’якшення наслідків хвороби, оскільки жодна тюремна система в світі не впоралася з викликами пандемії. Ув’язнених звільнили в різний спосіб – по амністії, через помилування або умовно-достроково щонайменше 26 країн у світі, в тому числі й з жорсткими політичними режимами (наприклад, в Ірані)», – заявляв директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"