НОВИНИ

26.06.2024

24.06.2024

21.06.2024

20.06.2024

19.06.2024

18.06.2024

17.06.2024

14.06.2024

РУБРИКАТОР

У Вінницькій області суддю звільнили за допомогу своєму співмешканцю уникнути покарання

13.06.2024

Вища рада правосуддя звільнила суддю Піщанського районного суду Вінницької області Надію Щербу, яка допомогала співмешканцю уникати правосуддя.На суддю поскаржились НАЗК та Вінницька обласна прокуратура через справу, яку розглядала в умовах конфлікту інтересів судді.  Йдеться про справу щодо Олександра Зеленька. У 2020 році чоловік, маючи при собі вогнепальну зброю, мисливський ніж і бейсбольну биту, приїхав на територію закинутої автозаправки у смт Піщанка. Зеленько йшов на зустріч з трьома іншими місцевими, з якими він на автозаправці щось не поділив.

За даними слідства, чоловік у процесі сварки кілька разів вистрелив у одного зі співрозмовників, заподіявши йому численні вогнепальні дробові поранення обох ніг. Зеленьку інкримінували хуліганство із застосуванням зброї (ч.4 ст. 296 КК). Справу досі слухають у суді.

Справу почала слухати суддя Анжела Гринишина, але Зеленько заявив їй відвід, який задовольнили через підозру чоловіка про можливу упередженість. Далі справа потрапила до Щерби, яка стала допомогати підозрюваному співмешканцю.

Через виявлені факти НАЗК склала адміністративний протокол на суддю Щербу за розгляд справи з явним конфліктом інтересу. У суді знайшли додаткові докази та підтвердили, що Щерба та Зеленько живуть разом та ділять побут. Це, зокрема, підтвердили їхні сусіди. Щерба заперечувала свій зв’язок із Зеленьком, попри те, що суд визнав її винною та оштрафував.

На засіданні Третьої Дисциплінарної палати ВРП була присутня Щерба та захисник, який представляв її інтереси. Суддя знову заперечувала, що знала Зеленька задовго до розгляду його кримінальної справи.

«Можливо, на вулиці казали одне одному «добрий день», бо Піщанка — це невеличке містечко. Ми могли бачитись у магазині, чи на дорозі, чи у приміщенні суду», — каже Щерба й підкреслює, що інших зустрічей із Зеленьком у неї не було.

Попри це, Третя Дисциплінарна палата ВРП виявила, що Зеленько та Щерба у 2019 році літали у Туреччину та поверталися звідти в Україну. Суддя каже, що він міг випадково потрапити у літак, щонайменше, вона не знала, що Зеленько летів разом з нею.

Щерба не вперше розглядає справи, де Зеленько є стороною по справі. Наприклад, Щерба розлучала в суді Зеленька з його тодішньою дружиною. Також ВРП нарахувала 5 адміністративних справ, де Щерба винесла рішення на користь свого цивільного чоловіка.

Заслухавши пояснення Щерби, Третя Дисциплінарна палата ВРП побачила у діях судді «умисний та грубий характер порушень», які кидають тінь на усіх суддів. Саме тому Щербу одноголосним рішенням звільнили з посади судді.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"