НОВИНИ

03.05.2024

02.05.2024

01.05.2024

30.04.2024

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

РУБРИКАТОР

У Сумській виправній колонії (№ 116) виявлено факти порушення прав засуджених

30.11.2016

7 жовтня 2016 року працівниками Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого з прав людини спільно з представниками громадськості здійснено моніторинговий візит до Сумської виправної колонії (№ 116) з метою вивчення стану дотримання прав людини у зазначеній установі.

У ході візиту моніторинговою групою було встановлено, що не зважаючи на проведення ремонтних робіт в окремих гуртожитках, деякі житлові, виробничі та побутові приміщення перебувають у неналежному стані. Дах деяких житлових приміщень потребує ремонту.

Відвідані штрафні приміщення, призначені для утримання порушників встановленого режиму, також перебувають у неналежному стані. В них недостатньо природнього освітлення, відсутній доступ до свіжого повітря, санвузли потребують ремонту. Окремі камери вказаних приміщень за нормами площі фактично розраховані на утримання лише трьох осіб, але в них встановлено по шість ліжок.

На виробництві установи виявлено порушення правил охорони праці – засуджені не використовують засоби індивідуального захисту та практично не забезпечуються спецодягом. Працевлаштовані на виробництві особи не знають обсягу свого заробітку, а також не володіють інформацією про кошти, які з них утримуються.

Хоча медична допомога засудженим загалом надається на достатньому рівні, багато нарікань у моніторів викликав стан більшості приміщень медичної частини, які потребують ремонту, та якість ведення медичної документації, зокрема медичних карт осіб, які перебувають на стаціонарному лікуванні. Прогулянковий дворик медичної частини перебуває у занедбаному стані.

Під час візиту також було вивчено питання надання медичної допомоги ВІЛ-позитивним особам, які відбувають покарання у вказаній установі. На час візиту на обліку в колонії перебувало 7 таких осіб, із яких двоє отримували відповідну терапію.

Звіт за підсумками моніторингового візиту буде направлено до Міністерства юстиції України із зазначенням виявлених порушень та наданням практичних рекомендацій щодо їх усунення.

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"