НОВИНИ

17.05.2024

16.05.2024

15.05.2024

14.05.2024

10.05.2024

09.05.2024

08.05.2024

РУБРИКАТОР

У Стрию судді скаржаться один на одного: примушують писати виправдувальний вирок

18.11.2021

У Стрийському суді Львівської області судді обмінялися взаємними звинуваченнями. Про це свідчать повідомлення на сайті ВРП.

Суддя Степан Сас стверджує, що 10 листопада, тобто минулого тижня, суддя Вікторія Бучківська запросила його до себе в кабінет і в ультимативній грубій формі заявила, що він має написати виправдувальний вирок у кримінальній справі, яку вони колегіально розглядають під його головуванням. Бучківська зазначила, що вони з іншим суддею Русланом Шрамком вважають, що вирок має бути виправдувальним. Головуючий Сас із цим не погодився, кажучи, що Шрамко ще про вирок не висловлювався і всі ці питання будуть вирішуватися після дебатів і останнього слова обвинуваченого в нарадчій кімнаті. Суддя Бучківська начебто сказала, що однаково змусить головуючого це зробити, я якщо ні, то подзвонить голові Львівського апеляційного суду. Сас відповів відмовою і вийшов.

Наступного дня суддів Саса і Бучківську запросив до себе голова Стрийського суду Василь Бораковський і сказав, що йому дзвонив голова апеляційного суду, якому телефонувала суддя Бучківська і говорила, що Сас не хоче писати виправдувальний вирок. Голова апеляційної інстанції просив нагадати суддям, що питання щодо ухвалення вироку вирішуються у нарадчій кімнаті.

Суддя Бучківська начебто дуже розсердилася і сказала, що подасть на суддю Саса скаргу до Вищої ради правосуддя і все одно змусить писати виправдувальний вирок. Тоді суддя Сас відповів, що розцінює це як тиск і також завертатиметься до ВРП.

Справа, в якій суддя Бучківська нібито вимагала в судді Саса виправдувального вирок слухається з 2016 року. За версією обвинувачення, директорка ПП «Золоте зернятко» за попередньою змовою бухгалтеркою, використовуючи підроблені та приховані документи, заволоділи майном МПП «Наталі», на загальну суму 238 тисяч гривень. Мова про приміщення пекарні та обладнання для виготовлення хлібо – булочних та макаронних виробів.

Скарга Саса надійшла 12 листопада. Після цього 15 листопада надійшла також заява судді Бучківської, яку оприлюднили чомусь раніше.

За її версією, 11 листопада суддя Сас у присутності ще двох суддів через особисте неприязне ставлення сказав, що буде звертатися до Державного бюро розслідувань з приводу дій судді Бучківської, яка відмовила у проведенні обшуків у кримінальному провадженні.

20 жовтня суддя Бучківська вирішувала низку клопотань слідчої поліції — про застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту і п’ять клопотань про обшуки. У всіх клопотаннях було відмовлено.

Після цього пізно ввечері суддя отримала на мобільний телефон текстові повідомлення від начальника Стрийського райвідділу поліції.

Справді, суддя Бучківська ще 25 жовтня скаржилась на смс-ки начальника поліції до Вищої ради правосуддя. Вона зацитувала повідомлення: «Дякую Вам за погодження роздруківок, моніторингів. У Вас дивне бачення правосуддя. ДЯКУЮ. Співпраця закінчилася, не розпочавшись. Ви дивний суддя. Гарного Вам вечора(((».

Тепер Бучківська вважає, що посадовці поліції саме через відмови в дозволах на обшуки з мотивів особистої помсти, за допомогою судді Саса, намагаються звинуватити її у злочинах. Тим більше, що розслідування кримінального провадження триває і Бучківська продовжує виконувати у ньому функції слідчого судді.

В якій справі суддя відмовила у дозволах на обшуки невідомо, оскільки суддя обмежила доступ у реєстрі до прийнятих нею рішень. Те, що відбувається, вона розцінює як відверте втручання у правосуддя саме в кримінальному провадженні, де запитувалися дозволи на обшуки.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"