НОВИНИ

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

РУБРИКАТОР

У справі про видворення іноземця, ДМС програла Уповноваженому ВР з прав людини

20.12.2017

За позовом громадянки Федеративної Республіки Нігерія до Управління Державної міграційної служби України в Тернопільській області розглядалася судова справа щодо скасування рішення про примусове повернення в країну її походження та анулювання відмітки про примусове повернення.

Так, постановою Тернопільського міськрайонного суду від 20.06.2017 позов громадянки Нігерії було задоволено. 22.11.2017 Львівський апеляційний адміністративний суд виніс ухвалу за апеляційною скаргою УДМС України в Тернопільській області, якою залишив без змін постанову Тернопільського міськрайонного суду.

При винесенні своїх рішень як Тернопільський міськрайонний суд, так і Львівський апеляційний адміністративний суд взялидо уваги позицію Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, залученого третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог.

Ця позиція ґрунтувалась на тому, що громадянка Нігерії має міцні зв’язки з Україною, зокрема, тут постійно мешкає її цивільний чоловік та малолітня дитина (2016 року народження), яка є громадянкою України. Прийняття рішення про примусове видворення з України позбавило б громадянку Нігерії законних підстав для проживання на території України, що унеможливило б її повноцінне соціальне та сімейне життя.

Враховуючи вік дитини заявниці (один рік), у випадку видворення громадянка Нігерії вочевидь змушена буде виїжджати до Нігерії разом з дитиною. Отже, подібне рішення призведе фактично до видворення малолітньої громадянки України. Залишення ж малолітньої дитини разом з батьком в Україні призведе до розлучення дівчинки з матір’ю, догляду якої немовля особливо потребує. Важливо звернути увагу на те, що іноземцям та особам без громадянства, щодо яких ухвалюється рішення про примусове видворення, забороняється подальший в’їзд в Україну строком на п’ять років (частина першу статті 30 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства»).

Також у своєму рішенні Львівський апеляційний адміністративний суд вказав, що, хоча громадянка Нігеріїпорушила законодавство про правовий статус іноземців, однак на момент винесення рішення УДМС України її перебування на території України жодним чином не суперечило інтересам забезпечення національної безпеки України чи охорони громадського порядку, а також не перешкоджало охороні здоров’я, захисту прав і законних інтересів громадян України.

Таким чином, суд дійшов висновку, що рішення територіального органу міграційної служби не повинно ґрунтуватися лише на порушенні іноземцем або особою без громадянства законного (легального) терміну перебування на Україні. Повинні враховуватися також інші обставини.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"