НОВИНИ

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

РУБРИКАТОР

У справі експрокурора Германа, звинуваченого у держзраді, почали оголошувати докази

17.01.2023

Приморський райсуд міста Одеси почав розглядати по суті справу експрокурора Миколаївської окружної прокруатури Геннадія Германа. Про це повідомляє «Судовий репортер».У судовому засіданні 16 січня Герман на запитання суду відповів, що вину не визнає і показання буде давати після допиту свідків.

Суд вирішив розпочати із дослідження документів, потім розглянути речові докази, після цього допитати свідків і обвинуваченого. За такий порядок попередньо висловилися і обвинувачення, і захист.

Водночас прокурор Олександр Чокля повідомив, що перший том доказів містить охоронювану законом таємницю — службову інформацію та відомості про особисте життя обвинуваченого. На уточнюючі запитання судді прокурор визнав, що не всі документи із першого тому є таємними.

Суддя пояснив, що буде визначено окреме засідання, яке проведуть у закритому режимі і прокурор надасть документи, які не мають розголошуватися.

Тому прокурор узявся оголошувати процесуальні документи, що стосуються початку і перебігу досудового слідства: затримання і оголошення підозри, протоколи обшуків вдома і на робочому місці, судові рішення щодо запобіжного заходу і відсторонення від посади, документи про залучення захисників і продовження строків досудового слідства та інше.

Речовими доказами на досудовому слідстві визнані: ноутбук, мобільний телефон із сім-картою, два флеш-накопичувачі, один із яких має маркування «ЄРДР», переносний жорсткий диск.

Згодом у суді мають також переглянути відеозаписи обшуків. Їх повна тривалість складає декілька годин і на захист наполягає на їх повному відтворенні, кажучи, що там зафіксовані деякі порушення у діях слідчих.

Всього прокурорів має вісім томів письмових матеріалів. Суддя Віктор Попревич закликав прокурора надавати суду саме докази вини, а не просто документи.

«З восьми томів, може, буде три томи максимум письмових доказів, а то все — документи. Не затягуйте. Дайте нам докази, щоб ми бачили», — зауважив Попревич.

Але прокурор не погоджується і вважає, що подані ним документи важливі.

Нагадаємо, що в попередньому засіданні оголосили обвинувальний акт.

Обіймаючи посаду прокурора Миколаївської окружної прокуратури, Герман в умовах війни начебто передав представникам Росії інформації про місця розташування органів влади, місцевого самоврядування, підприємств, військових частин та інших об’єктів, що мають важливе господарське чи оборонне значення з метою ослаблення держави, вчинення вибухів, підпалів та інших дій, спрямованих на масове знищення людей чи завдання шкоди їхньому здоров’ю.

Герман обвинувачення у державній зраді називає необґрунтованим. Він не заперечував факт передачі інформації, але повідомив, що надсилав її блогеру, якого «знайшов в інтернеті з метою об’єктивного висвітлення ситуації, що відбувається в Україні».

Нагадаємо, що раніше суд планував слухати справу закрито, щоб запобігти розголошенню інформації, що може зашкодити національній безпеці і вплинути на перебіг бойових дій. Вказувалося на необхідність захистити персональні дані українських військових, рятувальників і правоохоронців у Миколаївській області, особливості їхньої роботи у регіоні та ін.

Однак на публічності наполягли родичі військових, які загинули на Миколаївщині, коли Герман очолював прокуратуру і, за версією обвинувачення, вів підривну діяльність.

Люди із портретами загиблих військослужбовців регулярно з’являються на судові засідання як вільні слухачі. Офіційно потерпілих у справі немає.

Відомо, що до суду надходило три заяви про визнання потерпілими. Але суд у їх задоволенні відмовив. Мотиви рішення суду поки що не оголошувалися.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"