НОВИНИ

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

08.04.2024

РУБРИКАТОР

У справах Майдану завершено розслідування стосовно заступника голови Дніпровського районного суду м. Києва

19.11.2018

Управлінням спеціальних розслідувань за процесуального керівництва прокурорів відділу Департаменту процесуального керівництва у кримінальних провадженнях, підслідних Державному бюро розслідувань, Генеральної прокуратури України продовжується системна робота з розслідування, розкриття злочинів, вчинених під час акцій протесту у 2013-2014 роках, всебічне, повне і неупереджене дослідження обставин для забезпечення встановлення об’єктивної істини у кримінальних провадженнях цієї категорії та притягнення винних до відповідальності.

Зокрема, завершено розслідування стосовно заступника голови Дніпровського районного суду м. Києва за фактами винесення завідомо неправосудних рішень про застосування запобіжних заходів, у тому числі тримання під вартою, щодо 4 осіб, яких 18.02.2014 працівниками правоохоронних органів незаконно затримано, сфальсифіковано матеріали провадження і притягнуто до кримінальної відповідальності за нібито участь у масових заворушеннях, а до суду подані незаконні клопотання про їх арешт.

Дії підозрюваного кваліфіковано за ч. 2 ст. 28, ст. 340 (незаконне перешкоджання проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій, здійснене за попередньою змовою групою осіб), ч. 2 ст. 375 КК України (постановлення суддею завідомо неправосудних ухвал, що спричинило тяжкі наслідки).

Стороні захисту відкрито доступ до матеріалів і після ознайомлення підозрюваного з матеріалами провадження обвинувальний акт буде направлено до суду.

Необхідно відмітити, що незважаючи на позицію ряду слідчих суддів Печерського районного суду м. Києва, рішеннями яких неодноразово відмовлено у застосуванні будь-яких (навіть найменш суворих) запобіжних заходів щодо притягнутих до кримінальної відповідальності суддів, навіть попри наявні факти їх ухилення від слідства (наприклад, неявки до слідчого, виїзд за кордон), за результатами розгляду апеляцій прокурорів та послідовного відстоювання своєї правової позиції, Апеляційним судом м. Києва скасовано ряд незаконних ухвал указаного районного суду та, зокрема, вказаному підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання.

І загалом практика розгляду слідчими суддями Печерського району м.Києва клопотань слідчих про обрання запобіжних заходів щодо підозрюваних суддів та надання дозволів на проведення слідчих дій, що стосуються суддів, яка в абсолютній більшості завершується відмовами, із випадками попереднього затягуванням розгляду на тижні та місяці через низку необґрунтованих самовідводів, суттєво відрізняється від рішень цих же слідчих суддів при розгляді аналогічних клопотань щодо інших категорій підозрюваних.

У зв’язку з ознаками незаконних дій слідчих суддів у таких випадках управлінням спеціальних розслідувань неодноразово вносилися скарги до Вищої ради правосуддя, на які, на жаль, належного реагування не отримано.

Нагадаємо, що за вказаним епізодом незаконного затримання і протиправного переслідування учасників мітингів та зборів до суду ще в грудні 2016 та січні 2017 року спрямовано обвинувальні акти стосовно заступника начальника Дніпровського РУ ГУ МВС України в м. Києві – начальника слідчого відділу, його заступника, 6 слідчих, а також прокурора відділу прокуратури м. Києва.

Разом з тим судовий розгляд вказаного обвинувального акту до цього часу не розпочато у зв’язку з тривалими розглядами заяв про самовідвід суддів Голосіївського районного суду м. Києва.

Крім того, за цими ж епізодами неправомірних дій притягується до кримінальної відповідальності колишній заступник прокурора Дніпровського району, м. Києва якого оголошено в розшук та який, за наявною інформацією, на цей час перебуває на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим.

В іншій частині досудове розслідування триває. Збираються та перевіряються на предмет достатності для притягнення до кримінальної відповідальності докази стосовно співучасників цих та інших злочинів, вчинених під час акцій протесту у 2013-2014 роках.

Відділ зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"