НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

РУБРИКАТОР

У Шевченківському відділенні Чернівецького відділу поліції ГУНП в Чернівецькій області порушується право затриманих осіб на захист

13.04.2019

В рамках реалізації національного превентивного механізму моніторинговою групою здійснено візит до Шевченківського відділення Чернівецького відділу поліції ГУНП в Чернівецькій області.

Відділення поліції розміщене у чотирьохповерховій будівлі. На вході та в холі розміщена інформація про здійснення відеоспостереження. На дверях є табличка шрифтом Брайля.

У відділенні поліції є три кімнати для затриманих, які з 2013 року мали припинити функціонування у зв’язку із неналежними умовами тримання осіб. Проте моніторинговою групою виявлено, що двері кімнат не опломбовані, а в одній з кімнат знаходиться матрац, постільна білизна, побутове приладдя. Це дає підстави вважати, що ці кімнати можуть використовуватися для утримування осіб.

У підвалі відділення виявлене приміщення без освітлення, де в антисанітарних умовах знаходиться ліжко з брудною постільною білизною та засобами особистої гігієни. Перебування осіб у таких умовах може бути розцінене, як нелюдське та таке, що принижує людську гідність.

Вхід до відділення недоступний для маломобільних верств населення. Вільного доступу до Книги скарг та пропозицій немає. Не на всіх дверях є таблички з номером, посадою, прізвищем посадових осіб.

Відсутня спеціально обладнана кімната для проведення слідчих дій. У кімнатах відділення, де відбувається спілкування з запрошеними, затриманими чи доставленими особами, немає аптечки, не ведеться відеофіксація. У аптечці, яка знаходилася у кімнаті прийому громадян, медичні препарати відсутні.

Виявлено порушення права на особисту безпеку осіб, які перебувають у даному приміщенні. Зокрема, всі вогнегасники у відділі потребують технічного обслуговування. План евакуації під час пожежі відсутній. Виявлені електророзетки, вимикачі, які перебувають в аварійному стані та електрощитові, до яких наявний вільний доступ.

У відділенні поліції меблі та техніка потребують оновлення, а деякі приміщення – ремонту, особливо туалетні кімнати. Деякі співробітники поліції повідомили, що за власні кошти здійснюють косметичний ремонт кабінетів та оновлення комп’ютерної техніки.

Огляд необхідних для ведення журналів засвідчив формальне їх заповнення. Так, в Журналі обліку доставлених, відвідувачів, запрошених, деякі записи про затриманих осіб не співпадають із записами в рапортах прийому-здачі чергування. В рапортах прийому-здачі чергування не заповнюються окремі рядки про кількість затриманих осіб. Виявлено непоодинокі випадки несвоєчасного інформування про затриманих осіб Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Також відсутні записи про дату та час затримання деяких осіб та прибуття адвоката. Часто зазначається, що адвокати не прибувають нібито через «відмову» затриманих осіб. Проте, згідно з чинними нормами, після повідомлення Центру БВПД про затриману особу, призначений адвокат зобов’язаний прибути для зустрічі із затриманою особою. Така практика може свідчити про порушення права затриманих осіб на захист.

За результатами візиту будуть надіслані листи реагування до Головного управління Національної поліції в Чернівецькій області.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"