НОВИНИ

01.05.2024

30.04.2024

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

РУБРИКАТОР

У Шевченківському суді Києва пролунав вибух. Що відомо

06.07.2023

5 липня о 17:20 в Шевченківському суді Києва пролунав вибух.За попередньою інформацією, військовослужбовці конвойної служби Нацгвардії привезли до приміщення суду столиці підсудного, який за невстановлених обставин підірвав у вбиральні вибуховий пристрій.

Йдеться про Ігоря Гуменюка, якого звинувачують у теракті під Верховною Радою в серпні 2015-го, коли загинули четверо нацгвардійців. Попередньо, він після судового засідання спочатку закрився у туалеті, після цього прочинив двері та кинув у караул вибуховий пристрій. Потім підозрюваний намагався втікти з суду.

Коли військовослужбовці конвою його зупинили пострілом у повітря, Гуменюк повернувся та забарикадувався в окремому приміщенні. Працівники КОРДу його намагались деблокувати, бо чоловік не йшов на контакт. Коли двері деблокували, Гуменюк кинув у КОРД вибухонебезпечний предмет, через що співробітники були поранені, а сам Гуменюк загинув.

Наразі правоохоронці з’ясовують, як він проніс вибухівку до суду.

Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко розповідав, що життю бійців КОРДу нині нічого не загрожує, їх врятували щити, з якими рухалися спецпризначенці.

Правоохоронці розпочали досудове розслідування за фактом спроби втечі підсудного з-під варти, вчиненої у спосіб, небезпечний для життя багатьох людей (ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 393 Кримінального кодексу України).

У 2015 році Гуменюк був бійцем батальйону «Січ». Його адвокат Віктор Байда прокоментував  дії свого підзахисного.

«Я б не сказав, що це дуже розумний вчинок, це жест відчаю, як я це розумію. Все, що було в людини до того часу, як вона потрапила за ґрати — школа і служба. Змінити запобіжний захід за статтею, яку йому інкримінували, не вдавалось. Яким би був вирок — я не знаю, але стаття передбачає довічний термін», — повідомив Віктор Байда.

За його словами, цей аргумент, а також той, що його підзахисний нібито може переховуватись, використовували для того, аби упродовж восьми років, поки розглядається справа не змінювати запобіжний захід з тримання під вартою.

Інший захисник Гуменюка Олександр Свиридовський заявив, що хлопець був у пригніченому стані, адже вісім років провів у СІЗО без вироку суду.

«Якщо це справді він вчинив такі дії, то я вважаю, що значна частина провини в цьому лежить на прокурорі та суді, який продовжували тримання його під вартою», — заявив адвокат.

Він додав, що  Гуменюк неодноразово подавав заяви із проханням мобілізувати його до війська.

Національна поліція оприлюднила відео з місця проведення спецоперації у Шевченківському суді Києва, в результаті якої загинув підсудний Ігор Гуменюк, який влаштував вибух і спробував утекти.

На відео зафіксовано прибуття правоохоронців та інших служб на місце події, захід КОРДівців до приміщення суду.

Один із них представляється перемовником.

Деталі штурму не оприлюднюються. Поліцейські показали лише, як двох поранених КОРДівців забирають медики.

Джерело

Джерело 2

Джерело 3

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"