НОВИНИ

08.05.2024

07.05.2024

06.05.2024

03.05.2024

02.05.2024

01.05.2024

30.04.2024

29.04.2024

26.04.2024

РУБРИКАТОР

У Роменській виправній колонії № 56 на Сумщині виявлено порушення прав засуджених осіб

19.04.2019

В рамках реалізації національного превентивного механізму співробітник Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини спільно із представниками громадськості здійснили плановий моніторинговий візит до Державної установи «Роменська виправна колонія (№ 56)» та перевірили стан дотримання прав в’язнів.

Під час візиту члени моніторингової групи відвідали окремі житлові і побутові приміщення установи, ознайомились із документацією та провели вибіркове опитування осіб, які в ній тримаються.

Учасниками моніторингової групи було відмічено задовільний загальний емоційний стан утримуваних в установі осіб. В колонії проводиться робота щодо приведення умов тримання засуджених у відповідність до міжнародних та національних стандартів. Проте, мають місце порушення вимог національного законодавства та недотримання міжнародних рекомендацій у сфері поводження із в’язнями.

В ході спілкування від засуджених інформації стосовно катувань або жорстокого поводження з боку працівників зазначеної установи не надходило.

Під час відвідування штрафних приміщень установи було виявлено, що площа деяких камер не відповідає встановленим нормам, в камерах недостатньо штучного та природнього освітлення.

Моніторинговою групою окрему увагу звернуто на виявлені порушенні в медичній частині установи. Лікарські засоби, які на момент візиту зберігалися в медичній частині установи, мали вичерпані строки придатності, що унеможливлює їх застосування. Пакування ліків мають ознаки умисного знищення маркувань про терміни придатності. В маніпуляційному кабінеті медичної частини виявлено антисанітарні умови. Роздача їжі у їдальні також відбувається в антисанітарних умовах.

За результатом моніторингового візиту до вказаної установи Міністерству юстиції України та прокуратури області буде спрямований відповідний звіт із зазначенням виявлених порушень прав в’язнів та наданням рекомендацій щодо їх усунення.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"